Pozitivne misli – veće zadovoljstvo životom

Pozitivne misli – veće zadovoljstvo životom

Šta, u stvari, znači uzrečica „kakve su ti misli, takav ti je život”? Možemo li, zaista, svesno uticati na svoje misli, a time istovremeno uticati i na svoj život?

Započnite dan odlukom da ćete kontrolisati svoje misli i svoje reči. Vi možete da istrenirate sopstveni um. Afirmacije ili pozitivni stavovi su jedan od načina. Afirmacije su pozitivni iskazi koji opisuju stanje koje želimo da postignemo. Njihovo ponavljanje ulepšava život, podiže samopouzdanje, unosi vedrinu u svaki vaš dan. Efikasne su, jednostavne i daju brze rezultate. Ne traže od vas ni posebnu koncentraciju, niti neko veliko iskustvo u tzv. „radu na sebi”. Kada ih vaša podsvest usvoji, takav način razmišljanja će se podrazumevati. Vaša vedrina, takođe.

Kada formulišete svoje afirmacije, postoji nekoliko osnovnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate:
❋Koristiti „zdrave” reči.  Nemojte koristiti reči kao što su bolest, tuga, nikada, usamljenost… Loš primer je: „Izlečila sam svoju glavobolju”, ili: „Nisam više usamljena”. Umesto toga, koristite „zdrave” reči. Dobar primer je: „Moja glava je sada potpuno zdrava” i: „Imam mnogo prijatelja”.
❋Budite konkretni. Afirmacije obično opisuju neki segment vašeg života na kojem želite da radite (novac, zdravlje, odnosi sa partnerom ili nešto slično). Smislite ih što konkretnije.
❋ Pravilo Tri P. Dobro izabrane afirmacije poštuju pravilo „3P”, što znači: P kao pozitivno – svaka reč u rečenici mora biti pozitivna, P kao prezent – afirmacija mora biti izgovorena u sadašnjem vremenu, kao da se obistinjava upravo ovog trenutka, i P kao prvo lice jednine – kao uslov da što pre poverujete u ono što izgovarate.

Način ponavljanja: Kako bi vaše afirmacije zaista imale željeni efekat, važno je da ih govorite sa punom pažnjom i mnogo emocija. Unesite u njih verovanje da su već istinite, radujte im se iz same dubine, unutrašnjosti svog bića… Naime, ako u njih ni vi sami ne verujete, nećete ubediti ni svoju podsvest. Tada će ponavljanje afirmacija biti obično samozavaravanje.

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 4]