Uticaj sunčeve svetlosti na naše telo

Uticaj sunčeve svetlosti na naše telo

Poput hrane i vode, ljudsko telo koristi svetlo u različitim metaboličkim procesima. Sunčeva svetlost je esencijalan element zdravlja.

Kroz ljudsko oko prodire svetlo i stimuliše esencijalne biološke funkcije. Nedostatak sunčeve svetlosti, kao i izlaganje neadekvatnoj svetlosti, kao što je veštačka svetlost, dovodi do poremećaja rada  unutrašnjeg sata našeg organizma.

Danas većina ljudi vreme provodi u zatvorenim prostorima sa malo ili bez imalo sunčevog svetla. Naučnici počinju da otkrivaju važnu ulogu koju svetlo ima u životu čoveka, tako da se ono sve više koristi kako u terapeutske, tako i u preventivne svrhe.

Način delovanja svetla na čoveka može se opisati na sledeći način. Svetlo ulazi u oko i djeluje na hipotalamus, epifizu i hipofizu – izuzetno važnu žlezdu. Pun spektar svetla, kojim zrači sunce, stimuliše hormonalne žlezde za osećaj sreće i zdravlja.

Poznato  je da sunce pozitivno deluje i na našu kožu. Osim preplanulog tena, sunce stvara vitamin D u koži. Međutim izlaganje suncu treba izbegavati  između 11 i 17h. Vaša koža će zadržati vlažnost i ostati meka ukoliko je nakon sunčanja namažete margarinom, jer on hrani kožu biljnim mastima i vitaminima koje sadrži.

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 3]