Magične vanilice

Magične vanilice

Magične vanilice

Vanilice su tradicionalni sitni kolači u Srbiji, nezaobilazni na svakoj proslavi. U nekim delovima naše zemlje one se nazivaju i poljupčići ili vormice. Jako se čudimo da ime poljupčići nije prevagnulo jer su ovi kolačići zaista kao uspomene na sve davne poljupce. Što mamine, što bakine, što one koje smo razmenili sa prvom simpatijom.

Kako god da ih zovemo, njihov miris i ukus, kombinacija prhkog testa i omiljenog džema nas obavezno lansira daleko u detinjstvo, kada su bake mirisale na vanilin šećer i ružinu vodicu a slatkiši stajali na vrhu ormara, pored dunje i slatkog od jagoda.

A da li ste znali da su naše domaćice ranije same pravile vanilin šećer? Posebno su ga pripremale nekoliko dana pred slavlje za koje su mesile kolačiće. To su radile tako što bi pomešale šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile, zatvorile u kutiju i čekale da vreme odradi svoje. Ako vas je uvek kopkalo šta je u onoj limenoj kutiji na najvišoj polici u špajzu, koju nikako ne možete da dohvatite, eto vam odgovora.

U stara dobra vremena svaka domaćica redovno je mesila ove male, bele i okrugle kolačiće, koji su se topili u ustima. Njeno Veličanstvo Vanilica, ponos i dika svih ručno pisanih srpskih kuvara, 2015. godine proglašena je za najbolje sitne kolače na svetu, i to prema istraživanju čuvenog kulinarskog sajta Food52.com.

Nije ni čudo što ne možete da se setite kada ste poslednji put bili na nekom slavlju, bilo da je to rođendan, slava, Božić ili Uskrs, a da vas nisu ponudili vanilicama. Isto tako, sigurni smo da vaše sećanje ne doseže do situacije u kojima ste na tu ponudu odgovorili sa “Ne, hvala”.

Zato, red je na vas da obezbedite svojoj porodici i gostima par trenutaka potpunog blaženstva u kojima se nostalgija meša sa slatkim obećanjima o još slađoj budućnosti. Priuštite im onaj momenat u kome se oči same sklapaju i to kada se prhko testo srpske vanilice susretne sa vašim nepcima i nestaje u kovitlacu mirisa i ukusa.

Evo recepta nečije bake, prenošenog sa kolena na koleno, sa Stöckelschuh-a na Stöckelschuh.

Magične vanilice

Priprema

Margarin Expert penasto umutite pa dodajte dva jaja i jedno žumance. Polako prosejavajte brašno kroz sito i mešajte dok ne postane homogena smesa. U nju iscedite ceo limun i dodajte šećer.

Razvucite testo oklagijom dok ne postane glatka površine debljine oko pola santimentra. Ovde sada na scenu stupa muška glava. Pozajmite od njega čašicu za rakiju i njom vadite vanilice iz testa. Na margarinom podmazan pleh ređajte vanilice i pecite na 180 stepeni dok ne porumene, tj. dok ne postanu bledo pečene.

Kada se ohlade, lepite jednu za drugu omiljenim džemom a zatim ih provaljajte kroz šećer u prahu u koji ste dodali malo vanilin šećera.

Svima recite da je recept u vašoj porodici već godinama. Decenijama.

Poverovaće.

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 62 Prosečno: 3.8]