Božićni kolačići za jelo, ali i za jelku

Božićni kolačići za jelo, ali i za jelku

Priprema

U jednu posudu staviti suve sastojke: prosejano brašno, začine, prašak za pecivo. U drugoj, većoj, mikserom mutiti otopljen margarin oko minut. Dodati braon šećer i mutite 2 minuta. Zatim dodati umućeno jaje. Tečne sastojke dodati suvim mešajući drvenom varjačom dok se ne dobije konzistentna masa.

Podeliti testo na dva dela i uviti ih u celofan i staviti u frižider da odleže najmanje 3 sata.

Kada se testo izvadi iz frižidera ostaviti ga 10 minuta na sobnoj temperaturi. Zatim posuti brašnom podlogu i sa oklagijom razviti testo na debljinu od 3-5 mm. Kada je testo razvijeno, kalupima oblikovati kolače. Ako imate veće kalupe središnji deo kolača možete izvaditi manjim kalupom i u upražnjenu sredinu staviti  tvrde bombone, one će se otopiti, i kada se kolači ohlade biće kao šareni prozori u sredini. Ukoliko su namenjeni za jelku slamčicom napraviti rupu na vrhu. Zagrejati rernu na 175C.  Pripremiti veliki pleh, obložiti ga papirom za pečenje. Peći ih 10 minuta. Voditi računa da se ne prepeku.

Royal icing – dobro izmuti belance mikserom, a zatim dodati šećar u prahu, kašiku po kašiku. Koristiti plastičnu kesu za šaranje, staviti  icing u nju, i malo zaseći ugao. Mogu se  koristiti razne boje, ukrasi, trake, itd.

Potrebno

  • 330g brašna
  • 3/4 kašičice đumbira u prahu
  • 3/4 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice allspices začina
  • 1/2 kašičice samlevenog karanfilića
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice sveže samlevenog bibera
  • 1 prašak za pecivo i jedno jaje
  • 170g margarina, otopljenog na sobnoj temperaturi
  • 200g braon šećera
  • Tvrde bombone (crvene plave i zelene)
  • Za royal icing, pastu za šaranje:
  • 150g šećera u prahu
  • 1 belance
Ocenite članak
[Ukupno: 8 Prosečno: 2.3]