Ljubav, ah, ljubav – torta za zaljubljene

Ljubav, ah, ljubav – torta za zaljubljene

Ljubav, ah, ljubav – torta za zaljubljene

Ako možete nemojte voleti one koji vas ne vole. Ako to ne možete, volite ih samo malo. Ako ni to ne možete, volite ih mnogo ali kratko.

Duško Radović

Danas slavimo Dan zaljubljenih. Svako ko voli ili je nekada voleo, danas slavi svoje srce i raduje se što je iskusio tako vrednu stvar kao što je ljubav. A da li ste se ikada zapitali odakle ovaj praznik i zašto se obeležava baš na ovaj datum?

Odgovor se, kao i uvek, krije u istoriji.

Dan zaljubljenih je drugo ime za Dan Svetog Valentina. On je bio episkop i mučenik iz III veka a pogubljen je 269. godine odsecanjem glave. Možda se baš zato i kaže da je neko za nekim “izgubio glavu”?

U to doba je na vlasti u Rimskom carstvu bio car Klaudije II, koji je vojnicima branio da se žene, verujući da ih to udaljava od svetog cilja – ratovanja u korist države. Valentin je kao plemenit sveštenik i božji čovek bio vrlo protiv te prakse i rado je izložio svoj život opasnosti, venčavajući krišom svakog vojnika koji bi mu došao sa tom molbom.

Čak i kada je uhapšen, nastavio je da oko sebe širi ljubav. Pomagao je zatvorenicima, svog tamničara je prekrstio u hrišćana a njegovoj slepoj ćerki je vratio vid, šaljući joj ljubavna pisma sa cvetkom žutog šafrana i potpisom “od tvog Valentina”.

Pravoslavci Svetog Valentina zovu Sveti Trifun, i slave ga 30. jula po starom, odnosno 13. avgusta po novom kalendaru kao zaštitnika vinove loze, vinogradarstva i vina. Neko bi rekao da je mala razlika između ljubavi i vina, zar ne?

Sveti Valentin se slavi 14. februara jer se veruje da je upravo tog dana pogubljen, iako je to malo verovatno. Pre će biti da je februar uzet kao mesec u kome su antičke kulture slavile svoje bogove što plodnosti što ljubavi.

Čak i životinje znaju da je februar specijalan mesec. Sredinom ovog meseca je period kada se pare ptice a ni mačkama tada nije strano malo ljubavisanja. Sve one serenade koje mjauču ispod vašeg prozora tokom ovog meseca, znajte da nisu nastale vama da prekidaju san već je u toku jedno uporno udvaranje.

Vremenom su tajnim migovima između dve simpatije priključili i buketi cveća, slatkiši pa i pisma čestitke. Prva poznata čestitka za Dan zaljubljenih je ona koju je u londonskoj tamnici svojoj dragoj napisao vojvoda od Orleansa iz Francuske 1415. godine.

Samo da znate, običaj je da se čestitka ne potpisuje!

Ono što svi znamo je to da je na ovaj dan i više negó poželjno obradovati svoju lepšu ili jaču polovinu. Bilo da je čestitka, prsten, plišani meda ili bombonjera, važno je da ste se setili i ukazali joj/mu malo pažnje. Kao i uvek, mi osluškujemo sve vaše potrebe i želje i donosimo vam recept za tortu kojoj će se podjednako obradovati i on i ona, a koja je podjednako laka da se napravi – kako njoj, tako i njemu.

 LJUBAV, AH, LJUBAV – Torta za zaljubljene

LJUBAV, AH, LJUBAV – Torta za zaljubljene

Dakle, muškarci, nema izvlačenja. Pravac u kuhinju i verujte, biće vam drago da ste nas poslušali! Nema na čemu!

LJUBAVNA TORTA

Priprema:

U ravnoj i plićoj činiji isitnite keks na krupnije komade i pomešajte sa seckanim lešnicima i prstohvatom ljubavi.

Za to vreme, u odvojenoj posudi pomešajte margarin, topljenu čokoladu (koju ste istopili u posudi iznad druge posude sa vodom), 4 kašike Nutele, 30 grama ljubavi i slatku pavlaku. Zagrejte na jako blagoj vatri (ili čak u mikrotalasnoj pećnici) i promešajte na svakih 30 sekundi. Kada se sve lepo sjedini, skloniti sa vatre.

Prelijte ovom smesom keks i lešnike i lagano umešajte.

Buduću tortu u još uvek polu-tečnom stanju, izlijte u otvoreni i okrugli (ili u obliku srca) kalup za kolače, poravnajte i ostavite da se ohladi. Naravno, kalup dobro i sa ljubavlju premažite margarinom.

Dok se hladi u frižideru (oko sat vremena), vi pripremite glazuru. Istopite čokoladu i dodajte istu količinu Nutele i ljubavi. Tu činiju stavite preko veće u kojoj je voda i sve to zagrejte na srednjoj vatri. Para iz vode će lepo i ravnomerno sjediniti čokoladu i Nutelu.

Sačekajte jedno 30ak sekundi da se masa malkice ohladi a zatim premažite tortu koju ste, ohlađenu, izvadili iz kalupa i smestili na najlepši tanjir. Ljubavnu tortu možete dodatno ukrasiti lešnicima ili nekim voćem. Mada, iskreno, najlepše ide uz poljubac.

Sastojci:

  • 200 gr keksa po izboru
  • 100 gr seckanih pečenih lešnika
  • 100 gr Dobro jutro margarina
  • 100 gr obične čokolade
  • Nutela
  • 2 kašike slatke pavlake
  • Ljubav

Ocenite članak
[Ukupno: 8 Prosečno: 2.6]