Suhomesnata zvezda
Suhomesnata zvezda

Suhomesnata zvezda

By Sandra Stojiljkovic Cvetkovic  

June 1, 2018

Idealno pecivo za dobar gurmanski doručak.

  • Prep: 1 hr
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 5

Directions

U mlakom mleku razmutiti suvi kvasac sa malo šećera i ostaviti ga par minuta da nadođe.

Nadošli kvasac dodati u pripremljeno brašno, a zatim dodati i ostale sastojke za testo i umesiti meko, glatko testo. Ostaviti ga oko pola sata da nadođe.

Testo zatim podeliti na četiri jednake loptice, pa svaku zasebno razviti u koru u obliku kruga( prečnika 26- 28 cm).

Prvi krug premazati kečapom i posuti origanom, a zatim rendanom salamom i kačkavaljem.

Preklopiti drugim krugom, i njega premazati kečapom i posuti rendanom salamom i kačkavaljem.

Postupak sa premazivanjem i nadevanjem ponavljati sve do poslednje, četvrte kore, koju ne treba premazivati, niti filovati.

Blago rukom pritisnuti, kako bi sve nadevene kore prionule jedna na drugu.

Na sredinu kruga postaviti šoljicu, pa od postavljene šoljice do krajeva krug zaseći na 16 jednakih delova( najpre na četvrtine, zatim na osmine, i na kraju svaku dobijenu osminu iseći na pola, tako da se dobije 16 jednakih delova).

Svaki zasečeni deo okrenuti po dva puta na jednu stranu, tako da se formira spirala. Sledeći zasečeni deo okrenuti dva puta na drugu stranu, i tako naizmenično sa svim ostalim delovima do kraja( jedan okrećemo nalevo, a drugi nadesno).

Zatim krajeve prilepiti jedan za drugi.

Premazati umućenim žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta.

Ingredients

Za testo:

- 1/ 2 kg brašna

- 2 kašičice suvog kvasca

- 1 kašičica soli

- malo šećera

- 50 ml ulja

- 3 dl mlakog mleka.

Za punjenje:

- Dijamant kečap- po potrebi

- 200 g rendane salame ili šunke

- 100- 150 g rendanog kačkavalja

- origano- po želji.

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]