Pletenica

By Svetlana Savic Jeremic  

April 18, 2018

Najukusnija pletenica koja je savršena za sve svečane prilike. Izuzetan ukus koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Od ove pletenice se uvek traži parče više.

  • Prep: 1 hr 30 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 45 parčeta

Directions

Pomešati brašno sa šećerom u prahu .

U malo mlakog mleka otopiti svež kvasac pa ga zajedno sa omekšalim margarinom,jajima,solju i rendanom korom limuna dodati brašnu.

Dodati mleka prema potrebi da se umesi testo.

Lupati ga drvenom oklagijom sve dok ne počnu da se stvaraju mehurići u testu.

Tada ga pokriti i ostaviti pola sata da se udvostruči.

Zatim testo podeliti na tri dela,svaki oblikovati u kuglu pa ponovo ostaviti na toplom oko pola sata.

Rernu ugrejati na 180 stepeni.

Fil:

Napraviti tri nadeva. Podeliti marmeladu na tri dela i u svaki dodati čašicu ruma.

Prvom nadevu dodati kandiranu koru limuna,drugom kandiranu koru narandže a trećem suvo grožđe.

Priprema:

Svaku kuglu razviti oklagijom,staviti fil na sredinu i uviti u rolat.

Od njih isplesti pletenicu pa je staviti u pleh obložen pek papirom.

Premazati je umućenim jajetom i peći oko sat vremena u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Ingredients

Za testo:

500 gr brašna,

50 gr šećera u prahu,

150 gr Dijamant expert margarina,

4 jaja,

malo soli,

malo rendane kore limuna,

kocka kvasca,

mleko po potrebi oko pola litra,

Za fil:

po 100 gr kandirane kore limuna, narandže i suvog grožđa,

150 gr marmelade od kajsije ,

3 manje čašice ruma,

jaje za premazivanje.

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]