Baklava sa makom i višnjama
June 27, 2018
Sočna baklava, savršen ukus maka sa višnjama
- Prep: 1 hr
- Cook: 35 mins
- Yields: 25
Directions
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati žumanca i još malo mutiti mikserom. Dodati mak, prašak za pecivo, prezle i ulje pa sve polako pomešati kašikom. Pleh namazati uljem, pa ređati kore. Na dno staviti 3 kore, svaku poprskati sa malo ulja, pa staviti fil od maka i preko poređati višnje. Posle staviti po dve kore, pa fil od maka, višnje i tako dok ne nestane materijala. Završiti sa korama i na kraju staviti po 3 kore. Poslednju koru dobro premazati uljem i iseći nožem kocke. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 35 minuta. Međuvremeno pripremiti sirup.U 500ml vode staviti da se kuva sa 500gr šećera i dodati isceđeni sok od jednog limuna. Kada je baklava pečena, sačekati da se malo hladi i preliti sirupom.Kada se sirup upije služiti baklava.
Ingredients
500 gr kora za baklavu
5 jaja
250 gr šećera
200 gr mlevenog maka
5 kašika prezli
1 prašak za pecivo
150ml Dijamant rafinisano suncokretovo
400 gr višanja (očišćene)
Za sirup:
500 ml vode
500 gr šećera
1 limun
Za premazivanje:
15ml Dijamant rafinisano suncokretovo ulje