Fino mirisno pecivo koje možete poslužiti za doručak ili poslepodnevnu užinu..
Vreme pripreme: 1 sat 20 minuta
Vreme kuvanja: 30 minuta
Broj obroka: 5 osoba
Način pripreme
Mleko i vodu smlačite i u mlako dodajte kašiku šećera i izdrobljeni kvasac. Kašikom promešajte i ostavite da odstoji 5 minuta na sobnoj temperaturi.
Brašno prosejte i dodajte prstohvat soli. U vanglu u kojoj mesite sipajte nadošli kvasac, dodajte jaje, ulje, preostalu kašiku šećera a zatim i pripremljeno brašno. Brašno dodajte polako, malo po malo mešajući varjačom. Nastavite da mesite rukom i dodajte brašno koliko je potrebno da napravite srednje tvrdo testo koje se nelepi za prste.Ostavite da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi.
Nadošlo testo premesite i rastanjete oklagijom u pravougaonik na debljine oko 5
milimetara.
Rastanjeno testo premažite margarinom. Žuti šećer i cimet pomešajte pa preko margarina rasporedite po testu. Testo uvijte sa duže strane do pola a zatim i sa suprotne strane isto. Tako urolano testo secite na širine 0d 1 cm. Svaki isečeni deo prebacite u tepsiju koju ste obložili pek-papirom. Slažite ih „polegnute“ da se vidi presek. Premažite ih žumancetom i ostavite da odstoje još 15-tak minuta. Za to vreme uključite rernu da se greje na 250 stepeni.
Kada rolnice stavljate u rernu da se peku smanjite vatru i pecite na 200 stepeni 20 minuta ii dok ne porumene.