Staro Prizrensko jelo. Pravila sam po receptu moje majke.
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 50 minuta
Broj obroka: 4
Način pripreme
Priprema
Skuvajte celo pile u posoljenoj vodi. Skuvano pile sklonite sa strane.
U šerpu stavite kašiku masla da se otopi, a onda dodajte brašno. Na tihoj vatri pecite brašno sve mešajući da dobije braon boju (kao kakao). Tako pečeno brašno prosejte i ostavite sa strane.
Brašno pomešajte sa malo vode i promešajte da nema grudvica. Pripremljno brašno izručite u veći tiganj i prelijte bujonom u kojem se kuvalo pile. Kuvajte sve na jačoj vatri, pa kad počne da vri smanjite i nastavite sa kuvanjem. Neprestano mešajte dok ne dobijete gušću kašu.
Izlijte červiš u činiju (može tepsija) u kojoj ćete poslužiti. Kuvano pile izlomite rukama i rasporedite po červišu. Očistite beli luk i sitno iseckajte ili tucite u avanu sa malo soli i kašikom sirćeta. Prelijte beli luk preko červiša i piletine. Jelo poslužite toplo.