Pripremite užinu za celu nedelju

Pripremite užinu za celu nedelju

Povratak u školu…

Raspored časova za roditelje

Bićemo iskreni. Svi mi, naravno, obožavamo svoju decu. Predivni su, najpametniji, najlepši, najsmešniji. Ali, njihov nivo energije jednostavno ne može da se meri sa našim i već krajem leta krišom i od sebe brojimo dane kada će krenuti u školu, pa na ples, engleski, violinu, sport… A mi dobiti par sati za sebe i svoje obaveze. I kad svane taj polazak u školu, umesto da se radujemo, mi grozničavo preslišavamo mališane da li su poneli paletu, patike za fizičko, da li su naoštrili olovke, ćutke istrpimo prevrtanje očima, zagrljaj pred školom nam deluje prekratak, starijim osnovcima predug, gledamo kako ih guta ta velika zgrada, bojimo se njihove stidljivosti, naprasitosti, da li će se snaći, da li će biti simpatični novim nastavnicima, da li će im biti hladno, vruće, da li je teška torba, krene i poneka suzica i tako u nedogled. Grdimo sebe što smo se usudili da poželimo da taj dan dođe što pre, gledamo na sat svakih pet minuta, vreme sporo prolazi, svako zvono telefona nas trgne jer pomislimo da je neka nevolja u školi i tako… Svakim danom ova osećanja jenjavaju a mi se brzo prilagođavamo svakodnevici i nastavljamo tamo gde smo stali u junu.

Ali, tih prvih dana, ono što nas teši i uverava da je sve u redu je što u toj prevelikoj i preteškoj torbi ipak sa sobom imaju i jedan deo nas, komadić doma i porodične ljubavi koja ih čuva i stalno podseća da kakav god bio dan, na kraju se vraćaju u kuću gde su voljeni i sigurni. Ta magična kutija u kojoj smo sa velikom ljubavlju spakovali užinu, kada se otvori nudi ne samo senvič, pastu, voćku ili sok. Ona nudi naš zagrljaj i ohrabrenje. Tako mi mislimo. A sve vreme u stvari znamo da na nju ponekad i zaborave, zaigrani sa vršnjacima i jureći se po dvorištu, da je otvore i na brzinu smažu ono što je unutra, ni ne pomislivši na nas. Osim ukoliko ne pogrešimo u odabiru soka ili keksa. A ponekad, znamo i to, vrlo rado zamene njen sadržaj sa drugarom čija im se užina učini primamljivijom.

Baš zbog toga, trudimo se da užina bude što zanimljivija, slasnija i po njegovom ukusu. Prvih dana je pripremamo gotovo svečano, uz puno truda i mašte. A onda euforija prođe i mi se ponovo nađemo u situaciji da u pola 11 uveče, kad smo se već udobno ušuškali u krevet posle dugog dana, shvatimo da je nismo ni pripremili.

Za takve situacije, ali i one regularne, kada se vremena ipak nađe ali nam je draže da sa njima prošetamo psa ili odigramo Monopol, evo par brzih recepata, krojenih po meri mališana. Na njihove nazive će se ovi mlađi možda čak i nasmejati, ali stariji će gotovo poslovično prevrnuti očima (jel’ to neki novi sport, vežbaju kapke ili šta?) ali nama će uvek biti zabavno da ih ponavljamo, nadajući se da će bar ovaj put primetiti kako smo i mi detinjasti a samim tim njima i bliži.

Voće uvek, ostalo samo raznoliko…

Ponedeljak  – Ovo možete pripremiti nedeljom, recimo slane kiflice, pogačice, carska pita ili slično…

Utorak – Obrok salata, može a ne mora biti meso od jučerašnjeg ručka, malo zeleniša, povrća i neki preliv…

Sreda – Sendvičić, u tostu, u kifli, somunu, tortilji, lepinji…

Čektvrtak – Žitarice, suvo voće, zrnevlje, u vidu snek bara, muslija sa kiselim mlekom ili kašom na bazi vode…

Petak – Pita, mafini, kukizi, slani i slatki…

1. Pile za Pile

 Obrok salata sa pilećim mesom i cezar dresingom

Obrok salata sa pilećim mesom i cezar dresingom

Priprema:

U tiganju prepržiti kockice piletine na malo ulja, dodati po želji so i začin koje dete pristaje da jede čak i ako ga primeti u jelu. Za to vreme pripremiti zelenu salatu, iseći je na male komade kako se ne bi ozlovoljila i sventrala u kutiji dok se dete seti da ima užinu. Na salatu iscediti malo limuna, promešati i staviti na dno kutije. Preko toga složiti ohlađenu piletinu, sipati sir ribanac i posuti orašasto voće. Na sam vrh te kombinacije iscediti Cezar preliv i nežno promešati. Ukoliko dete ne može da zamisli obrok bez hleba ili nekog drugog testa, sa strane blago prepeći beli tost, uviti ga u foliju i spakovati u kutiju. Ili, al dente obariti pastu i staviti na dno kutije, pre salate.

Sastojci:

  • Belo pileće meso, iseckano na kockice
  • Zelena salata (i rukola, ako imate tu ludu sreću da je mališan voli)
  • Limun
  • Ribani sir
  • Začini (origano, bosiljak ili ruzmarin)
  • Orašasto voće koje dete voli (pečeni lešnik, badem, kikiriki)
  • Tost hleb ili pasta
  • Dijamant Cezar preliv
  • Dijamant suncokretovo ulje

2. Trojanska pita

 Pita u posudi za užinu, spremna da se ponese u školu

Pita u posudi za užinu, spremna da se ponese u školu

Priprema:

Mališa neće da jede spanać? Ni Popaj ne pomaže? štaviše, smatra ga staromodnim i dosadnim? Onda nema druge solucije osim prevare, ili neke vrste bele laži. Inspiraciju smo pronašli u grčkoj mitologiji. Ako mogu stari Danajci, možemo i mi. Ideja je da u pitu sa sirom koju dete obožava, krišom dodamo i spanać. Kada pošteno ogladni posle časova, jurcanja i fudbala, možda će se malo namrštiti kada vidi da viri zeleno, ali pitu će pojesti. Iako ni za živu glavu neće priznati da je spanać u stvari ukusan.

Prvo pripremiti nadev: umutiti jaja sa sirom, trećinom čaše kisele vode, malo soli, celom pavlakom, pola šolje mleka i trećinom šolje Djamant ulja. Na kraju sipati i prašak za pecivo, kako bi smesa bila konzistentna i kremasta. Za to vreme blanširati spanać a zatim ga ohlađenog dodati u smesu.

Ova pita je tanka i za svaki red vam je potrebno svega dve kore. Prvu premazati uljem, preklopiti je drugom korom a zatim ravnomerno naneti nadev. Kada sve kore uvijete i popunite pleh (koristite papir za pečenje koji pite ostavlja sočnim ali ne i masnim), svaki red premažite mešavinom jednog žumanceta i 5 kašika mleka.

U zagrejanu pećnicu na 200 stepeni, ubaciti pite a zatim smanjiti na 180. Peći dok ne dobije finu zlatnu boju. Ne dozvolite da ode u smeđu, kako bi pita ostala sveža i meka sledeći dan.

Sastojci

  • Tanke kore za pitu
  • Dijamantovo ulje
  • 4 jaja
  • Domaći sveži sir
  • Spanać
  • Mleko
  • Kisela voda
  • Prašak za pecivo
  • Pavlaka

3. Urnebesni Sendvič (bez urnebes salate)

 Dva sendviča, majonez i junior margarinn Dobro Jutro

Dva sendviča, majonez i junior margarinn Dobro Jutro

Priprema:

Priznajemo, ovo nije neki sasvim novi ultra super cool sendvič. U pitanju je klasični, da ne kažemo štreberski primer sendviča. Ono što ga čini posebnim i smešnim je način pripreme. Poželjno je da učestvuje što više članova porodice. Vreme pripreme je oko večere kada se sendviči koji ne uđu u najuži krug pojedu na licu mesta. Uvek je teško naći vreme za porodicu a nekada još teže provesti ga bezbrižno, bez umora i stresa koji pomalja glavu baš tada, kada smo najpodložniji. Upravo zbog toga, pravljenje užine koristimo za zabavu. U inat stresu!

Pravila su i mnoga i proizvoljna i jednostavna. Svako od takmičara mora da pripremi šalu, anegdotu ili vic. Dok priča, mora istovremeno i da pravi sendvič. Vreme je ograničeno na 1 ili 2 minuta (procenite u odnosu na godine mališana). Kada svi ispričaju (makar to bila i dva člana porodice), vreme je za bodovanje. Ocenjuju se i šala i sendvič. Onaj sa najviše bodova je pobednik i taj sutra odlazi u školu. Mališan je dužan da na odmoru, upravo dok jede taj sendvič, pobedničku šalu i ispriča drugarima. Dodatni elementi takmičenja su i više negó dobrodošli. Recimo, viši nivo je pričanje šale, pravljenje sendviča i stajanje na jednoj nozi.

Što se recepta tiče, moraćete da konsultujete pobednika. Mi smo dali recept za dobru zabavu i sastojke za sendvič. Red je na vas.

Sastojci:

 Dijavit, brašno, jaja i gotove kiflice, spremne za školu

Dijavit, brašno, jaja i gotove kiflice, spremne za školu

Priprema:

U mleku polako i nežno razdrobiti kvasac a zatim dodati kašiku brašna i kašiku šećera. Promešati ručnom mutilicom dok se ne istope svi sastojci, zatim poklopiti i ostaviti 10ak minuta dok se ne stvori penica.

Za to vreme, u velikoj posudi prosejati oko polovine brašna i so. Ostatak mleka, ulja i pola šolje vode ugrejati dok ne postane toplo mlako. Toplu smesu onda pomešati sa brašnom i kvascem, i napraviti žitku i glatku masu bez gromuljica. Mic po mic prosejavati brašno dok testo ne postane elastično. Zatim ga podeliti na 4 dela i jedan po jedan rastanjiti, premazivati maslacem (osim poslednjeg) i ređati jedan preko drugog. Spojiti krajeve, uviti u obliku puža pa ostaviti prekriveno krpom do sat ipo.

Kada je testo gotovo i fino nadošlo, podeliti ga u 6 delova, rastanjiti i seći od njega trouglove koje ćete puniti filom koji odaberete. Pardon, koji odabere vaš mališan. Kada ih sve lepo smotate, ostavite da nadođu još jedno pola sata, premažite mešavinom mleka i žumanceta a zatim pecite prvo na maksimum temperaturi pa smanjite na 180 stepeni. Hladite ih prekrivene krpom i čim se ohlade, spakujte za užinu. Kada se vrati iz škole, oprati potpuno praznu kutiju.

Sastojci:

  • 1kg brašna, meko tip 400
  • 50g svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • šolja vode
  • dve šolje mleka
  • šolja Dijamant ulja
  • 125g Dijamant margarina
  • 1 jaje
  • Punjenje: sir, čokoladni krem ili džem