Domaća Bonžita by Poslastičar

Imajući u vidu njene sastojke, žitarice, odnosno vlakna i suvo voće, bonžita predstavlja idealnu jutarnju poslasticu. U svojoj režiji, voće možete da odaberete i po svom ukusu. Mi ovog puta koristimo suve brusnice, kajsije i suvo grožđe zajedno, ali po želji koristite i neko drugo suvo voće koje volite.

Ono što je najvažnije jeste da smesu žitarica i voća prelijete medom, šećerom i margarinom dok su još vreli, kako bi sjedinili masu, a vi imali ovu kvalitetnu poslasticu.

 Domaća Bonžita by Poslastičar

Domaća Bonžita by Poslastičar

Priprema:

Suve brusnice, kajsije i suvo grožđe sitno iseći i staviti u odgovarajuću posudu. Zatim dodati ražane i ovsene pahuljice, kornfleks, susam i lan, te sve dobro izmešati.

U manju šerpu sipati šećer, med i margarin. Staviti šerpu na šporet, pa na tihoj vatri mešati da se sve polako otopi. Kada se rastopi pojačati temperaturu i neprekidno mešati dok ne provri.

Kada provri kuvati još 2-3 minuta pa potom vrelim sirupom preliti sastojke, te mešati da se dobije homogena smesa.

Dno pravougaone tepsije obložiti papirom i izručiti smesu. Peći 15 minuta na 180 C. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Iseći po želji. Bitno je preliti sastojke sa vrelim medom,šećerom I margarinom. Brzo promešati I dobro ohladiti da se stegne.

Priprema:

  • 150g  Dijamant S maslacem
  • 50gr suvih brusnica
  • 50 g suvih kajsija
  • 50 g suvog grožđa
  • 50 g kornfleksa
  • 3 kašike meda
  • 40 g ražanih pahuljica
  • 30 g smeđeg šećera
  • 1/2 kašike susama
  • Marta Pašić

    sve sam uradila po receptu, ali raspala se smesa prilikom sečenja 🙁

  • Dijamant

    Draga Marta, probajte smešu da stisnete i oblikujete posle pečenja, mnogo se bolje seče.

  • Draga Marta, probajte smešu da stisnete i oblikujete posle pečenja, mnogo se bolje seče.