Pecivo- domaće je domaće, sočan i slastan karabatak, crveni kupus za prevenciju dijabetesa, zdravije oči, srce i kosti i sjajan tzatziki preliv i chili majonez, ulepšaće vaš piknik na najbolji mogući način.
Prep: 1 hr
Cook: 40 mins
Yields: 2 komada
Directions
Smlačiti mleko pa izdrobiti kvasac, dodati šećer i 1 kašičicu brašna, promešati, poklopiti posudu i ostaviti da kvasac fermentiše.
Brašno prosejati, pa polovinu količine staviti u posudu za mešenje i posoliti. Dodati nadošao kvasac, ulje, pola razmućenog jajeta i jogurt sobne temperature i izmešati varjačom. Uz postepeno dodavanje brašna, umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti da se testo udvostruči.
Testo kratko premesiti pa odvojiti 2 lopte veličine pomorandže i drškom varjače utisnuti po vrhu. Od preostalog testa odvojiti 2 manja komada, razviti ih u elipsu i formirati kifle, a od 2 veća komada napraviti pletenice (svaki komad podeliti na 3 dela, razviti u valjak dužine 23 cm i isplesti pletenice).
Uključiti rernu da se greje na 210 stepeni C, a za to vreme ostaviti testo da odmori (15 minuta). Premazati ga preostalim umućenim jajetom i posuti kimom i susamom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 do 210 stepeni C 20-ak minuta, dok ne porumeni.
Batake i karabatake oprati, prosušiti, skinuti kožicu, posoliti, dobro izlupati kuhinjskim čekićem preko folije kako ne bi prskalo, posoliti i izgrilovati na malo ulja.
Raseći kajzerice, premazati ih tratziki prelivom, po želji dodati i chili majonez, staviti grilovan karabatak i crveni kupus.
Kako su ovo sendviči za piknik, uviti ih u alu ili prijanjajuću foliju.
Ingredients
Kada god sam u mogućnosti, volim sama da napravim peciva. Da se ne bih ponavljala, testo za peciva je isto, samo su različiti oblici - kajzerice, kifle i pletenice i različita punjenja. Zato ću u ovom receptu napisati sastojke za testo i način pripreme, a u sledećim samo punjenja za pletenice i kifle. Inače, količina ovih peciva je za prosečnu četvoročlanu porodicu.