Da praznična trpeza zablista

Da praznična trpeza zablista

Čista petica na stolu: Kako da trpeza ne otkrije pretprazničnu nervozu domaćice (i domaćina)

Eh, kad bi za praznike sve bilo kao na reklamama. Kada bismo nasmejani i uz šale zajedno pripremali slavlje. Kada bi se ona ujutro budila odmorna i orna da ceo dan provede u kuhinji, kada njega ne bi mrzelo da svako malo „skokne“ do radnje i kupi šta fali… Kada bi se jelka samo kitila ne zahtevajući dovlačenje prašnjave kutije sa ukrasima, raščišćavanje mesta za drvce, sklapanje istog… Kada bi se pokloni planirali, kupovali, plaćali i pakovali sami…Eh, šta bi bilo kad bi bilo.

Ovako, ostaje nam samo da preživimo praznike, budemo nasmejani na slikama iako nju bole leđa a on neće da prizna da ima upalu mišića od tegljenja nabavke. Ipak, kada je sve gotovo, kada kuća zamiriše na razne đakonije za koje se klela „da nikad više neće da izigrava budalu i pravi sedam vrsta sitnih kolača i dve torte“, kada jelka zasjaji a kuća se zacakli, kada je pitanje trenutka kada će gosti leći na zvonce – proradi praznična čarolija.

Zaboravi se i ona svađa da indijski orah ne može da zameni regularni u Reformi i da se iz istih stopa razjuri po celom kraju i nađe običan orah. Kada on gleda utakmicu a ona baš tada našla da usisava. Kada naiđu njeni da donesu svojoj princezi domaći orah, sa sela, baš kada je on zadremao, i još ga njena mama pogleda kao lenštinu i totalnu neznalicu. Kada se usput najave za najluđu noć. Zaboravi se i ona zaboravljena prasetina koja se ugljenisala dok je ona otpetljavala lampice za jelku. Zaboravi se i tegla meda koja je pala na sred kuhinje. I kako je vanilice uvaljala u sodu bikarbonu a ne prah šećer. Jednostavno, sve to padne u vodu.

I odjednom on nazdravlja sa tastom dok se obojica žale na svoje žene. Šapatom, razume se i uz panično okretanje levo desno da ne naiđe jedna od njih. I odjednom, ona mu priđe, veselo ga zagrli i tutne vanilicu sa ostacima sode u usta. I desi se se zapeva, da se zapleše, da kane i neka suzica. Da se grli i zaželi ceo svet na dlanu.

Jer praznici su. I sa tim nema šale.

A da bi ove godine vaša trpeza izmamila bezbroj uzdaha gostiju i sakrila sve pretpraznične pehove i nervoze, predlažemo da budete lukavi. Akcenat stavite na inovativnost recepta koji se brzo i jednostavno pripremaju a neobičnim kombinacijama oduzimaju dah. Uštedite vreme, poštedite svoje živce i neka vaša trpeza zauvek krije tajnu praznične nervoze tokom priprema.

Evo naših predloga.

Što se slanog tiče, u pitanju su tri salate. Dve posne – prva sa pasuljem i tunjevinom, a druga sa šargarepom, kikirikijem i susamom. Titulu idealne mrsne salate ponela je neobična kombinacija sa narandžom i pilećim prsima. A umesto da valjate bezbroj vrsta sitnih kolača, naš predlog je da ove godine osvežite svoj jelovnik posnim kolačem sa malinama i belom čokoladom ili mrsnim čoko musom.

P.S. Nemojte da vas nazivi recepata uplaše, za sve smo spremili detaljna objašnjenja. 🙂

Salata sa narandžom i pilećim prsima

Priprema:

U veću činiju stavite majonez i 1 kašičicu mlevenog bibera.

U to zatim ubacite ostale pripremljene sastojke i sve dobro promešajte. Probajte pa dodajte soli i bibera po ukusu.  

Možete sačuvati nekoliko režnjeva pilećih prsa i komadića narandže za dekoraciju pa ih poređajte preko salate i pospite još malo bibera odozgo.

Sastojci:

  • 2 glavice zelene salate, iscepkane na zalogaje
  • 500g pilećih prsa, režnjevi isečeni na kvadratiće
  • 3 veće narandže, isečene ka komadiće
  • 1 Dijamant classic majonez
  • so i biber po ukusu

Salata sa šargarepom, kikirikijem i susamom

Priprema:

Narendanu šargarepu pomešajte sa obarenim kukuruzom. U tiganju blago prepecite susam, a kikiriki sitno naseckajte.

Sve sastojke smestite u jednu činiju i prelijte ih sa uljem pa ih začinite po ukusu i dobro promešajte.

Poslužite sa nekoliko svežih listića peršuna posutih odozgo. 

Sastojci:

  • 400g kuvanog kukuruza
  • 3 krupno rendane šargarepe
  • 200g prženog slanog kikirikija
  • 30g tostiranog susama
  • 4 kašike Dijamant ulja
  • Malo seckanog  peršunovog lista
  • Soli i bibera po ukusu

Posna salata sa pasuljem i tunjevinom

Priprema:

Štapiće crvene paprike stavite na suv, dobro zagrejan tiganj i ostavite ih da se peku 7 minuta.

Za to vreme pomešajte majonez sa pasiranim belim lukom i ljutom paprikom ukoliko je koristite. 

U činiju sipajte pasulj i tunjevinu, pečene štapiće paprike, sitno seckan peršun i pa ih pomešajte sa majonezom. Nakon toga začinite po ukusu. 

Sastojci:

  • 2 konzerve belog pasulja
  • 1 konzerva crvenog pasulja
  • 2 konzerve tunjevine u komadima
  • 2 crvene paprike babure, isečene na štapiće
  • 1 Dijamant light majonez
  • 2 čena belog luka
  • so i biber po ukusu
  • mlevena ljuta paprika, opciono i po ukusu
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista

Čokoladni mus kolač

Priprema:

Žumanca mutite sa šećerom 5 minuta. Nastavite da ih mutite na pari pa u to dodajte sitno seckanu čokoladu.

Nakon 7 minuta, kada se čokolada otopi, i dalje iznad pare, uz mućenje dodajte kockicu po kockicu margarina. Bitno je da se kocka otopi pre dodavanja sledeće. 

Kada potrošite margarin skinite posudu sa pare, pa dodajte kakao, sjedinite i ostavite na 10 minuta da se smesa prohladi.

Nakon toga spatulom umešajte umućenu slatku pavlaku, prvo dve tri kašike, pa sve preostalo.

Kalup za mafine ili veći kalup po izboru obložite providnom folijom pa u to sipajte čokoladnu smesu. Dobro utisnite i ostavite da se hladi u frižideru minimum 2h, a  najbolje preko noći.

Služite kolač posut kakao prahom sa omiljenim bobičastim voćem.

Sastojci:

  • 7 žumanaca
  • 165g šećera
  • 200g tamne čokolade (zamenite 100g sa mlečnom ako volite da bude slađe)
  • 250g Dijamant classic margarina, sobne temperature 
  • 50g kakao praha + za posipanje
  • 350ml slatke pavlake
  • bobičasto voće po izboru

Posni kolač sa malinama i belom čokoladom

Priprema:

Maline i šećer stavite u šerpu. Kada smesa provri sipajte gustin razmućen u malo vode. Krčkajte još 2 minuta i ostavite da se ohladi pokriveno prijanjajućom folijom.

Za sloj od bele čokolade pomešajte brašno, šećer i malo vode ili biljnog mleka tako da dobijete glatku smesu. Ostatak preostale tečnosti zagrejte do ključanja pa umešajte smesu od brašna i kuvajte 2 minuta. Dok je vrelo umešajte komadiće bele čokolade dok se ne istopi, pa pokrijte folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Ulupajte margarin dok ne postane kremast pa mu dodajte kašiku po kašiku ohlađenog pudinga od bele čokolade. Filujte rozen kore, prvo belom kremom,pa stavite drugu koru, pa premažite malinama i sve tako naizmenično dok ne potrošite materijal, s tim da poslednji sloj treba da bude kora..

Pokrijte kolač folijom i preko stavite knjige ili druge prigodne tegove pa ostavite da se hladi preko noći. Sutra pomešajte šećer u prahu sa vodom u glatku glazuru i prelijte preko gornje kore. Ostavite 10 minuta na hladno da se stisne pa isecite štanglice i služite sa bobicama odozgo.

Sastojci:

  • 1 pakovanje rozen kora

sloj od bele čokolade:

  • 35g brašna
  • 265ml vode ili biljnog mleka
  • 160g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 100g posne bele čokolade
  • 200g Dijamant dijavit margarina, sobne temperature

sloj od malina:

  • 500g smrznutih malina
  • 5 kašika šećera
  • 40g gustina

bela glazura:

  • 250g šećera u prahu
  • 80ml vrele vode

Zaprati nas na instagramu

Poseti profil
Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 4]