Žurim, žurim, proleće je!

Žurim, žurim, proleće je!

Recept za ultra super brze debeljuškaste palačinke

Divno smo se družili i ove zime. Naš blog beleži svako ušuškavanje u toploj kućici svih onih mračnih zimskih dana. Mi smo pisali, vi ste čitali i svima je bilo dobro. Imali smo vremena i da listamo arhive, vraćamo se na stare tekstove, vadimo neke recepte koje smo zapamtili (ali, ne znamo tačno gde) pa se provede veče u listanju svih dezerata kako bismo našli baš onaj koji nam se sada jede!

U međuvremenu je otoplilo. Zamenili smo tople kapute teksas jaknama a gradski prevoz biciklom. Parkovi nas mame i ovo malo slobodnog vremena što imamo, trošimo na proleće.

Vreme koje provodimo u kući se svelo na minimum. Odjednom svi svuda žure, svako ima barem tri aktivnosti dnevno, odjednom se javljaju prijatelji sa kojima se niste čuli od letovanja, nalazite se po baštama kafića, planirate nova putovanja i izlete. Telefon stalno zvoni, ponude za druženje u prirodi prosto pljušte. Kauč vas više uopšte ne privlači a televizor je postao jedna dosadna kutijetina koja samo smeta.

Razumemo taj prolećni nemir i želju da se stigne svuda. Upravo zato nećemo dužiti i poklanjamo vam jedan ultra super brzi prolećni recept za sočne i debeljuškaste palačinke koje ste cele zime gledali po američkim filmovima.

Prave se lako a jedu se slatko.

A sada nas izvinite, žurimo, žurimo – proleće je i sunce nas zove. Vidimo se u parku!

Palačinke debeljuce

Priprema

U veliku činiju sjediniti brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Istopiti dve velike kašike margarina i mešajući ubaciti u smesu. Dodati i jedno žumance. Kada se sve to dobro izmeša i postane homogena masa, polako dodavati veliku čašu toplog mleka sve vreme mešajući. Čim je masa glatka i žitka, vreme je za pečenje.

Na teflonski tiganj staviti kašiku margarina i na blagoj vatri pustiti da se otopi. Kutlačom zahvatite smesu (do trećine njene zapremine), izliti u tiganj i nikako ne „razvlačiti“ i tanjiti okretanjem tiganja. Pustite palačinku da bude ono što jeste – debeljuca. Ona to voli a verujte, i vi ćete.

Okrenuti debeljucu kada se na gornji sloj pomalo uhvati nežna korica.

Ponoviti topljenje margarina sa svakom palačinkom kako bi debeljuca bila što ukusnija i sočnija.

Preliti medom na sobnoj temperaturi i ukrasiti sezonskim voćem.

A onda požuriti u susret proleću.

Sastojci

  • Dobro jutro sa mlekom
  • Velika kašika prah šećera
  • 150 gr brašna
  • Pola kašičice soli
  • Kašika praška za pecivo
  • Jaje
  • Velika čaša mleka
  • Voće
  • Med
Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 3.7]