Zlatni dan

Zlatni dan

Kad malo bolje razmislim, u našoj kući je vazda bilo dijamant margarina. Za njega je uvek bilo rezervisano mesto na polici, na vratima od frižidera. Čak je i na spiskovima za kupovinu bio starosedelac, te bi se i tata setio bez maminog podsećanja da ga kupi. A mama je stalno nešto lepo spremala. Pred slavu su to bile veće zalihe, jer valjalo je napraviti

petnaestak vrsta kolača. Torte za rođendane je sama pravila i to one prave sa pečenim biskvitom i kuvanim filom. Nedeljomm bi nas budio miris vruće pogače, koja je imala onu rumenu koricu, jer je bila prekrivena seckanim margarinom. Stavila bi ona i u pire krompir jednu kocku ovog zlatnog tajnog sastojka, pa lisnato testo, kiflice…sve je bilo mekanije i sočnije sa njim. I dan danas rado započnem dan uz tost sa margarinom i medom, kao u Američkim filmovima :))) ne, uz žuti sok već uz kafu.

Jednom se vodila ozbiljna rasprava među komšinicama kod nas na terasi. Nekoliko njih je tvrdilo da su svi filevi za tortu bolji sa maslacem. Ali moja majka ih je zdušno ubeđivala da Kapri torta jedino lepo može biti kompaktna i kremasta sa margarinom. I to ne bilo kojim. Dijamant! I pade opklada. Prva prilika beše Vaskrs. Jagode. Proleće. Ljudi su se budili iz zimske apatije, postajali vedriji. Kapri torta je kao boginja ukusa bila u centru pažnje toga dana. Jeste da tada nije bila sadašnja hiperinflacija slatkiša i drugih konditorskih proizvoda, ali definitivno to je bio i ostao ukus mog detinjstva. Recepti postoje i da bi se ljudi prisetili nekih starih uspomena. Taj recept cuvam u maminoj svesci koju sam nasledila. Ne moram da napomenem ko je pobedio… Pobedila je ona jer me naučila pravim vrednostima, jer me i kroz ovakve primere inspirisala da se borim i verujem u sebe, jer sam uz nju maštala i postala kreativnija. Zato sad i sama sa lakoćom i osmehom vladam kuhinjom i ne bojim se jer imam vernog saveznika. Dijamant…




Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]