Uspomene iz prošlosti

Uspomene iz prošlosti

Moje najdraže uspomene u vezi sa hranom vraćaju me u detinjstvo kad sam imala 9 godina. Moja mladja sestra i ja smo apsolutno obožavale Božić ujutru, kada smo bile deca,navikle smo da ustajemo rano ujutru i budile svoje roditelje da ustanu iz kreveta kako bi otvorile svoje poklone.Moji roditelji,naravno nisu hteli da ustanu tako rano i rekli su nam da moja sestra i ja,ne možemo otvoriti poklone dok se doručak ne napravi i kafa pripremi. U medjuvremenu,moja sestra i ja bi nestrpljivo sele na vrhu stepeništa ,zurile u svetlucavu jelku,uzbudjene sa svim našim misterioznim poklonima postavljenim ispod drveta.Moja majka je uvek bila prva koja bi ustajala iz kreveta i dok je još bila u svojoj pidžami i belim sjajnim papučama prošla bi pored moje sestre na stepenicama i počela da priprema kafu.U to vreme nisam pila kafu,ali mogu da se setim jakog i gorkog mirisa koji se širio mojom kućom.Zatim bi moja mama došla do frižidera i izvadila tubu cimet rolnica.Cimet rolnice se sastoje od mekanog dizanog testa, premazanog puterom i posutog mešavinog cimeta i smedjeg šećera a potom zarolanog u pužiće ili rolnice.U većini recepata cimet rolnice se odozgo prelivaju lepljivim šećernim prelivom (glazurom) od malo mleka i dosta šećera u prahu.Umesto te šećerne glazure, mama je napravila ganache glazuru od slatke pavlake i bele čokolade. Mislim da ovo može zvučati veoma trivijalno drugima ,ali pečenje cimet rolnica na Božićno jutro pretvorilo se u tradiciju od te godine.Mogu da osetim miris i slatku aromu cimeta i hleba kako curi iz rerne za desetak minuta koliko je potrebno da se peku.Kad su cimet rolnice bile gotove to je bio znak da moja sestra i ja sidjemo niz stepenice i otvorimo poklone.Jedva sam čekala da nakon otvaranja poklona udjem u kuhinju i izaberem cimet rolnicu da jedem.Uživala sam u mirisu cimet rolnica dok sam otvarala poklone, miris me je toliko opio da sam izabrala najveću cimet rolnicu.Rolnice su mirisne, puteraste i tako mekane – samo što ne odlepršaju sa tanjira! Testo je fantazija! A spoj cimeta i bele čokolade odozgo pokazao se savršenim.Ko bi im mogao odoleti, kada cela kuća zamiriše na cimet.Od te godine,pa nadalje miris cimet rolnica, njihovo pečenje u rerni i priprema kafe me podseća na Božić.Ne samo da volim ukus cimet rolnica već i uspomene šta hrana predstavlja za mene.Vraća me u detinjstvo i divne trenutke sa mojom porodicom.Moji roditelji u srećnom braku,a najveća briga za moju sestru i mene su bili pokloni ispod Božićne jelke.Iako moja mama ne može u potpunosti da vrati uspomene vezane za pečenje originalnih cimet rolnica,ona nastavlja da ih peče svakog jutra za Božić uz šoljicu vruće kafe,a ja se ponovo uzbudim kad otvorim moje Božićne poklone.




Cimet rolnice



Sastojci:

Za testo:
125 ml mleka
125 ml vode
1 kocka (40 g) kvasca
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1/2 kašičice soli
90 ml ulja
550 g oštrog brašna Za premaz: 100 g otopljenog putera
150 g smeđeg šećera
1 kesica (5 g) cimeta
Za ganache preliv od bele čokolade:

50 ml slatke pavlake
50 g bele čokolade

Recept:

Priprema:
Sipajte u šerpicu mleko i vodu pa stavite na šporet i zagrejte da bude toplo (nikako vrelo!). Ubacite kvasac i jednu kašiku šećera, izmešajte da se rastvori, pa dodajte i 5-6 kašika brašna od ukupne količine (550 g) kako bi kvasac brže narastao. Ostavite da odstoji 10-ak minuta.
U plastičnu vanglu ubacite ostatak šećera, vanilin šećer, jaje i so, pa izmešajte varjačom. Dodajte i ulje.
Kada je kvasac nadošao, sipajte ga u vanglu sa ostalim sastojcima, izmešajte varjačom pa dodajte polovinu brašna, izmešajte, a potom dodajte i ostatak brašna i dobro ulupajte testo varjačom, tako da dobijete mekano glatko testo koje “poskakuje” u vangli dok ga lupate varjačom. Treba da se odvaja od ivica vangle i da se ne lepi. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite testo da odmara 30 minuta.
Za to vreme otopite puter u šerpici. U drugoj posudi izmešajte smeđi šećer sa cimetom.
Naraslo testo istresite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i malo ga ispritiskajte prstima a potom uzmite oklagiju i rastanjite u veliki pravougaonik (približnih dimenzija 40×50 cm), na nekih 5-6 mm debljine.
Testo preko cele površine premažite sa polovinom otopljenog putera. Najlakše je da stavite svugde ravnomerno nekoliko kašika pa samo razmažete rukom preko cele površine. Drugu polovinu putera sačuvajte za premazivanje rolnica odozgo kada već budu u plehu.Premazano testo pospite svuda ravnomerno mešavinom smeđeg šećera i cimeta.Pošto treba da dobijete 15 rolnica, testo ćete trebati iseći okruglim sekačem ili oštrim nožem na 15 trakica širine 5-6 cm Dakle, ovako isečene trakice sada zarolajte, svaku posebno, i slažite ih u pleh dimenzija 22×33 cm, obložen pek papirom, tako da imate 3 rolnice po kraćoj strani pleha i 5 po dužoj.Ovo sve može da se radi i tako što celo testo zavijete u veliki rolat kao štrudlu, pa tek potom sečete taj rolat na pužiće.Kada ste poslagali sve rolnice u pleh, uzmite ostatak putera (ako se stegao hlađenjem, samo ga ponovo malo smlačite na šporetu), i silikonskom četkicom premažite svaku rolnicu, i odozgo i sa strane.
Uzmite prozirnu foliju i prekrijte njome pleh, pa ostavite rolnice na toplom mestu da rastu još 30 minuta. Meni se baš sviđa kada lepo srastu, pa ih posle odvajate jednu od druge. Zato se i slažu u pleh ovih dimenzija, ali vi možete i u veći ako želite.Narasle rolnice stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, 20-25 minuta, dok lepo ne porumene.
Dok se peku, pripremite ganache preliv.
Sipajte slatku pavlaku u šerpu, zagrejte skoro do vrenja, skinite sa vatre i ubacite belu čokoladu. Neka odstoji minut, pa žicom izmešajte da se otopi i sjedini u glatki preliv.Pečene rolnice izvadite iz rerne, pa još tople prelijte ovim ganache prelivom od bele čokolade. Ako napravite malo ranije preliv i sačekate da se malo prohladi i stegne, još će lepše biti rolnice ako ih prelijete sa malo gušćim prelivom.

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]