Ubrzajte metabolizam

Ubrzajte metabolizam

Žene nakon tridesete godine osećaju blago usporavanje metabolizma. Suvišni kilogrami se lako gomilaju, a teško skidaju.

Žene nakon tridesete godine osećaju blago usporavanje metabolizma. Suvišni kilogrami se lako gomilaju, a teško skidaju.
Lenjost za vežbanje i fizičku aktivnost postaje sve veća. To nije slučajnost, jer brojne studije pokazuju da žena posle tridesete godine gubi oko 200 grama mišića svake godine i dobija isto toliko masti. Jedini lek za ovu lenjost i usporenost metabolizma je da se svojski potrudite da ga ubrzate.

Smanjite unos alkohola
Svedite unos alkohola na čašu vina u izuzetnim trenucima opuštanja uz dobro društvo. Istraživanja pokazuju da alkohol smanjuje moć organizma da topi masnoće.

Bez gladovanja
Prva loša stvar koju uradi osoba koja počinje dijetu je da se podvrgne izgladnjivanju. Kratkoročno možda i izgubite neki kilogram, ali gledano dugoročno, ako unosite manje od 1.000 kalorija dnevno, vaše telo se brani tako što usporava metabolizam. Ubrzo će vas savladati umor i pospanost, trošćete mnogo manje kalorija nego obično, što znači da ćete mršaviti sporije. Telo gladovanje prepoznaje kao krizu, što dovodi do toga da usporava sagorevanje masti. Takođe, velika greška je preskakanje doručka. U jutarnjim satima naš metabolizam je najaktivniji i najbolje vari i ugljene hidrate i masti.

Povećajte fizičku aktivnost
Pod fizičku aktivnost spadaju i sve aktivnosti koje sprovodite – kućni poslovi, rad u bašti, šetnja, penjanje uz stepenice, brzo hodanje, trčanje, treniranje. Ne morate se pretvoriti u atlete da biste pokrenuli metabolizam.Šetnja od 30 minuta dnevno stimuliše sagorevanje masti tokom naredna četiri sata. Naročito je dobro vežbati pre doručka, jer tada metabolizam radi ubrzano, pa će mu fizička aktivnost dodatno pomoći.

Sveža hrana
Ne morate da brojite kalorije i čitate etikete. Pripremajte svežu hranu sami kod kuće – tako ćete kontrolisati kako je spremljena, koliko ima masti i šećera.

Povećajte unos Omega 3 masnih kiselina
Unos Omega 3 masnih kiselina pomaže održavanju krvnog pritiska i kontroliše apetit. Ova dobra kiselina može se naći u lanu, konoplji, orasima, semenkama bundeve, lososu, haringama i skuši, kao i Omegol ulju i Omegol margarinu.

Pijte što više vode
Unosom više vode ubrzaćete metabolizam. Pritom je najbolje da pijete hladnu vodu, jer telo troši više kalorija trudeći se da je zagreje. Dva litra čiste vode dnevno i vaš omiljeni čaj učiniće da se osećate bolje i lakše. Često se dešava da pomešamo glad sa žeđu, pa kad god pomislite da biste nešto pojeli, probajte prvo da popijete čašu vode.

Pijte zeleni čaj
Zeleni čaj sprečava skladištenje masnih naslaga i drži apetit pod kontrolom. On značajno povećava potrošnju energije u organizmu. Zeleni čaj smanjuje proizvodnju insulina u organizmu i tako reguliše krvni pritisak.

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]