Treći ciklus projekta „Mladi poslastičar“ krunisan je posetom Pančevu i njegovim tartom

Kako se slatko voli u Pančevu

Došao je i taj dan. Polako ali, sigurno – bližimo se finalu trećeg ciklusa projekta “Mladi poslastičar”. Poslednja radionica održana je u Pančevu, gradu koji broji više od 15 zbratimljenih gradova – između ostalih u Španiji, Holandiji, Italiji, Rumuniji… Ovaj grad, peti po redu koji je posetio naš slatki karavan, ugostio nas je u Ekonomsko-trgovinskoj školi ”Paja Marganović”, čiji nas počeci vode u davni XIX vek, kada su Pančevci shvatili da im je potrebno više kuvara i poslastičara, da im ulepšava dane u njihovom lepom i otmenom gradu.

Čim smo stigli, po žamoru i ponekim rumenim obrazima, zaključili smo da su učenici ove škole nestrpljivo čekali da i na njih dođe red za druženje sa vrsnim stručnjakom u poslastičarstvu i brend ambasadorom kompanije Dijamant, Zdravkom Gavrilovićem.

Međutim, čim je počeo Zdravkov nadaleko čuveni masterclass, došaptavanje i kikotanje je zamenila apsolutna tišina a mladi poslastičari poput sunđera upijali su savete koje im je Zdravko nesebično delio.

Posle velikih nedoumica i dilema, poslednje druženje u ovom ciklusu odlučili smo da krunišemo Tartom. Ova poslastica vodi poreklo još iz srednjeg veka, naravno iz Francuske a upečatljiva je i primamljiva već vekovima zahvaljujući svojoj neobičnosti. Naime, tart je nastao kao jedna varijacija pite, s tim da se punjenje ne prekriva već ostaje otvoreno kako bi uživanje bilo i za oči a ne samo nepca.

Učenici su se svojski trudili da učestvuju zajedno sa Zdravkom u svim fazama tokom kojih im je pokazivao najbolji način da pripreme svoj pravi pravcati Pančevački tart. Naravno, kada je poslastica bila gotova, pali su i mnogi predlozi za njenu dekoraciju. Tek tu smo zaista videli koliko se entuzijazma i mašte neguje u Pajinoj školi. Zdravko i asistenti su bili zatrpani njihovim predlozima a nije se znalo koji je bolji!  Na kraju je Pančevački tart uspeo da postidi i njegove najfinije francuske kolege. Ali, uvek je to tako kada se umeša i ljubav, zar ne?

Da druženje u Pančevu još potraje, ostali smo i na njihovom internom takmičenju na kojem smo ispraćali zimu i hladne dane jednim specijalnim kolačem od kestena. To je, inače, bio samostalni izbor učenika kojim su želeli da impresioniraju velikog majstora slatkih veština. Moramo im priznati, itekako su uspeli u tome! Počev od teksture i dekoracije, zatim sastojaka među kojima smo prepoznali i kafu, višnje, badem i čokoladu – svaki kolač je bio pravo malo remek delo, vredno istorije i tradicije slatkih strasti ovog lepog grada.

Da nije sve bilo samo uživanje, videli smo na kraju. Žiri je, kao uostalom i u drugim gradovima, imao jako težak zadatak da odabere samo tri mlada talenta koja će na finalnom takmičenju predstavljati svoju školu. Vagalo se i uzimao u obzir ukus, kao i kreativnost i preciznost, žiri je lutao od jednog do drugog kandidata, ne znajući na koju stranu da se okrene od svih tih divnih slatkiša.

Ipak, u jednom momentu smo morali da presečemo. Kao najbolji od najboljih, pokazali su se Ivana Novakov, koja je osvojila prvo mesto, Marija Pantić koja se našla na drugoj poziciji i Dragana Tanasković kao trećeplasirana. Ovome su se posebno obradovale sve pripadnice nežnijeg pola u našem timu!

Po povratku iz Pančeva, ekipa je sumirala utiske ovog ciklusa. Setili smo se svih smešnih situacija ali, i onih u kojima se uzburkala krv kada bismo naišli na budućeg genija naše slatke branše. Pravio se presek najboljih slatkiša, hvalili smo posvećene profesore i mlade, vredne nade našeg zanata. Sve u svemu, zadovoljni smo kakva je situacija u našoj zemlji i zaključili smo da, ako će nam nečega faliti, to svakako neće biti mladi majstori slatkog ukusa. Dakle, Srbijo, odahni, kvalitetnih i sofisticiranih slatkiša ti nikada neće faliti.

A sada sitno brojimo do finalnog takmičenja, kada će petnaest najboljih učenika iz Beograda, Novog Sada, Leskovca, Bečeja i Pančeva, ukrstiti špatule i pokazati svoje umeće.

A nama je ostalo da se pripremimo za taj veliki, slatki boj. A zna se kako se priprema – jedan strogi post! Pa posle čik kažite kako je naš posao sladak i lak!

Vidimo se u finalu!

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]