Trans masne kiseline

Trans masne kiseline

Trans masne kiseline

Trans masne kiseline u čovekov organizam dospevaju putem hrane.

Čine ih nezasićene masne kiseline koje sadrže najmanje jednu dvostruku vezu u trans konfiguraciji.

Jedan od puteva nastanka trans masnih kiselina (trans fatty acid – TFA) je mikrobiolški, u buragu preživara tokom bakterijske fermentacije. Potom postaju sastavni deo kravljeg mleka.

Način ishrane životinja može uticati na njihovo formiranje. Gajenje krava na farmama značajno povećava sadržaj TFA u mleku, u odnosu na tradicionalan način uzgoja. Takođe se primećuje porast količine trans vakcenske kiseline tokom letnjih meseci. Ovo se može objasniti povećanim unosom sveže trave sa pašnjaka, koja je bogata polinezasićenim masnim kiselinama.

Svega 2 do 8 % trans masnih kiselina unetih hranom potiče iz mlečnih produkata, otud one unete mlekom i mlečnim proizvodima nisu opasnost za zdravlje ljudi..

Sa druge strane, one su neželjeni prozvod prehrambene industrije. Nastaju u tehnološkom procesu prevođenja tečnih biljnih ulja u čvrsta stanja na sobnoj temperaturi. Razlog je hemijski proces delimične hidrogenizacije uz dodavanje atoma vodonika.

Ova hidrogenizovana i delimično hidrogenizovana ulja se nalaze u većini margarina i prženoj hrani, a dodaju se i radi poboljšanja ukusa, konzistencije i produženja trajnosti grickalica, kekseva i krekera u brzoj hrani, polugotovim jelima, pekarskim proizvodima. Ta ulja manje su podložna užegnuću, a mogu poslužiti i kao zamena za tropska ulja čije cena je značajno veća. Trans masne kiseline pronađene su u velikoj količini u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, vaflima, danskom pecivu, imitacijama sira i margarinima.

Naglo širenje i upotreba industrijski proizvedene hrane, naročito od druge polovine dvadesetog veka, za posledicu ima značajan unos trans masnih kiselina u organizam.

Tačni biohemijski mehanizmi kojima trans masne kiseline poruzrokuju zdravstvene probleme još uvek se ispituju, ali se zna da su uzročnik mnogobrojnih, pretezno srčanih smetnji (New England Journal of Medicine 2006.)

Trans masnoća se ponaša kao zasićena masnoća u organizmu i takođe podiže nivo LDL holesterola, a pored toga ima uticaj i na sniženje zaštitnog HDL holesterola

Trans masti povećavaju lipoproteine niske gustine ( LDL), trigliceride i nivo insulina i smanjuju blagotvorne lipoproteine visoke gustine (HDL). Relativni rizik za kardiovaskularnih bolesti je povećana za 27 %, kao rezultat potrošnje TFA

Istraživanje je pokazalo direktnu vezu trans masnih kiselina sa rakom dojke, prevremenim porođajem, povećanim rizikom od preeklampsije, poremećajima nervnog sistema i vida kod odojčadi, raka debelog creva, dijabetesa, gojaznosti i alergija.

Postoje sumnje da povećanje sadržaja 18:1 trans smanjuje sadržaj esencijalnih masnih kiselina u majčinom mleku.

U svetlu ovih novih naučnih činjenica, prisustvo trans masnih u hrani bi treblo da bude nula, a nova tehnologija hidrogenizacije ulja treba da bude razvijena da proizvede nula trans masne kiseline uz istovremeno čuvanje poželjnih osobina kojima su doprinosile trans masne kiseline u hidrogenizovanin uljima.

U nekim evropskim zemljama zabranjuje se prodaja svih navedenih proizvoda koji sadrže:

  • više od 2% TFA u odnosu na ukupnu količinu masti, za direktnu upotrebu u čovečijoj ishrani;
  • više od 5% za masti koje se koriste za industrijsku proizvodnju hrane, u restoranima, pekarskoj proizvodnji itd.;
  • više od 1% na ukupnu količinu masti u finalnom proizvodu, ukoliko su proizvodi obeleženi “bez TFA”
Ocenite članak
[Ukupno: 8 Prosečno: 3.8]