Tetkina torta

Tetkina torta

Već dugo sam mama,ali imam i desetogodišnji staž tetke. A svi znate da su tetke veoma bitne u životu dece. Još od vremena kada sam razmišljala o prvoj torti koju sam napravila kao mama krenula je i želja da decu uvek obradujem tortom. Ta prva torta nije bila uspešna kore su se zalepile za pleh fil je bio redak, ali ukus je bio lep i deca su se radovala. To je bio moj podsteh za dalje za puno torti i sve više i više iz godine u godinu. Jer ja sam bogata tetka imam za sad sedmoro sestrića i sestričina. Od kad su porasli malo više da znaju šta hoće, svaki rođendan je izazov neka torta ispadne bolje neka lošije, ali sjaj u okicama i osmeh na licu kad ugledaju ono što su naručili ispuni mi srce. A slatki poljubac zahvalnosti ukrasi mi obraz. Ne morate uvek da kupite tortu pokušajte da obradujete i iznenadite vaše ukućane. Nije teško i godinama je sve lakše i lepše! Tetkina torta sad krasi svaki rođendan pa i kad nije savršena donese radost …bitno je da je ukusna!




Duga torta sa bombonama iznenađenja



Sastojci:

jaja,šećer,brašno margarin, čokolada,slatka pavlaka,mleko i prehrambene boje.

Recept:


Potrebno:

Za patišpanje:

375 g maslaca ili margarin
390 g šećera
2 vanil šećera
6 jajeta
390 g brašna
6 kašika mleka
prehrambena boja: ljubičasta, plava, zelena, žuta, narandžasta i crvena
Za fil:

250 ml slatke pavlake
200 g bele čokolade
Slatki pavlaku zagrejati do ključanja zatim preliti izlomljenu čokoladu i ostaviti 2-3 minuta, a onda promešati da se sva čokolada istopi. Ostaviti 2-3 sata na sobnoj temperaturi da se smesa prohladi, a onda staviti u frižider na sat vremena. Kada se smesa skroz ohladila, izvaditi iz frižidera i mikserom umutiti u
kremast fil.
kore
Maslac, šećer i vanilu izmiksati, zatim dodati jedno po jedno jaje. Sipati brašno i sve promešati da se smesa ujednači, a zatim na kraju dodati mleko. Smesu podeliti na 6 jednakih delova, zatim ih obojiti u ljubičastu, plavu, zelenu, žutu, narandžastu i crvenu boju. Patišpanje peći na 200 °C oko 12-13 minuta, u plehu veličine 22 cm. svaki patišpanj iseći uz pomoć modle za krofne ili veće čaše u sredini da bi stavili bombone.

Na tacnu staviti prvi patišpanj, zatim ga prefilovati sa dve kašike fila i tako raditi naizmenično dok imate patišpanje.Poslednji patišpanj treba da ostane ceo. Na kraju celu tortu prefilovati i ukrasiti po želji. Od malih delova patišpanja napraviti ukrasnu torticu sa strane ili kejk popse ili jednostavno pojesti!

još vam je potrebno 150-200 g šarenih bombona

Donji deo torte je
Biskvit:

100 g maslaca
150 g šećera
2 jajeta
prstohvat soli
100 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
40 g kakaa
100 ml mleka

Mus:

200 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake
Postupak pravljenja je isti kao za predhodnu tortu

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]