Tarator Salata, Pohovano meso Ili Palačinke – Pitanje Je Sad?

Kombinacija sastojaka koje retko ko ne voli, savršen dodatak za doručak, ručak i večeru. Odličan kao namaz na hrskavom komadiću hleba, sa kremastom strukturom. Kiseli krastavčići, majonez i pažljivo birani začini? Pa naravno,reč je o skoro neodoljivom Tartar sosu!

Naziv sosa datira još iz 19. veka, kada je počeo da se pojavljuje u kuvarima, kao novina koja jelima daje novu notu i ukus. Ime potiče od francuske reči tartare – grubost, pa je veoma moguće da je ime, poput istoimenog bifteka, dobio po plemenu Tatara, poznatom po osvajačkim pohodima srednjovekovne Evrope.

Čini se nemogućim da su Tatari ikada napravili ili konzumirali sos, iako ih ime povezuje, no stvarno poreklo sosa datira iz Istočne Francuske.

U zavisnosti od ukusa, ali i načina pripreme, u finom, bogatom ukusu tartara, osim majoneza i krastavčića, kriju se i drugi sastojci. Beli luk, pavlaka, limunov sok, listići peršuna, belo vino. Raznoliki su načini pripreme ovog slavnog sosa, te i njegovi sastojci variraju od trpeze do trpeze, pogotovo ukoliko se priprema unutar vlastite kuhinje. Uz možda još neki neotkriveni sastojak, mala tajna velikih kulinarskih majstora kaže da je najukusniji kada se pre samog posluživanja energično “izlupa” žicom za mešanje.

Može se odložiti u frižider na nekoliko dana, bez bojazni od kvarenja, a osim uz meso, idealan je i za kombinovanje sa ribljim specijalitetima. Mnogi ga obožavaju uz pomfrit ili kao dresing za salatu.

Uz koje god jelo da poslužite Tartar sos, ne možete mnogo pogrešiti, u njegovom vazdušastom, lakom ukusu sigurno ćete uživati. Naš favorit, a samim tim i naš predlog su palačinke punjene upravo ovim sosom.

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 1]