Šomloi galuške by Poslastičar
Priprema:
Kore:
Odvojiti jaja. Otopiti margarin i malo prohladiti. Nalupati belanca sa šećerom i u to dodati žumanca, brašno i margarin. Sve lagano izmešati i masu podeliti na 3 dela. Jednu trećinu ostaviti čistu, u drugu dodati orah, a u treću kakao. Razvući kore na papir za pečenje i peći na 180 stepeni oko 10 min.
Krem:
Prokuvati mleko, šećer, margarin i vanilu. Brašno razmutiti u malo vode sa gustinom i dodati žumanca i sipati u vrelo mleko. Kuvati par minuta i ohladiti.
Sirup:
U odgovarajući viši pleh staviti čokoladnu koru, nakvasiti je sa sirupom, staviti krem i posuti sa mlevenim orasima. Tako potrošiti sve kore, krem i sirup. Zadnju koru premazati sa debljim slojem džema od kajsije i posuti sa orasima. U odgovararajuću čašu kašsikom vaditi kolač i preliti sa čokoladnim sosom. Po želji poslužiti sa šlagom.
Sos:
Prokuvati mleko sa šećerom i vanilom. U 2 dl mleka razmututi 4 žumanca i kakao. U vrelo mleko sipati jaja i sve mešati na vatri par minuta. Na kraju dodati rum i ostaviti da se ohladi.
Sastojci:
Kore:
- 10 kom jaja
- 200gr šećera
- 200gr brašna
- 50 gr otopljenog Dijamant margarina sa ukusom vanile
- 50 gr mlevenih oraha
Krem:
- 1lit mleka
- 120gr šećera
- 2 kesice vanile
- 8 zumanaca
- 100gr oštrog brašna
- 40gr pudding od vanile
- 50gr Dijamant margarina sa ukusom vanile
- 30gr kakaa
Sirup:
- 500gr šećera
- 6dl vode
- Kora od limuna i pomorandže
- Sve zajedno prokuvati
Sos:
- 1lit mleka
- 200gr šećera
- 2 kesice vanillin šećera
- 400gr čokolade
- 4 žumanca + 2 dl mleka
- 100gr kakaa
- 1dl domaceg ruma