Slatki i posni Uskrs

Slatki i posni Uskrs

Snikiriki uskršnji kolač sa margarinom

Lako je vama danas, kaže meni moja mama. Svega ima da se nađe, i od ptice mleko. Onda mi priča kako je nekada bilo teže napraviti posnu poslasticu. Išlo se uglavnom na tradicionalne slatkiše od suvog voća a danas postoji zamena za sve. Broj mogućih poslastica za vreme posta je bio prilično ograničen i znalo se koje su posne a koje mrsne, nisu se mešale.

Danas je izbor i namirnica i recepata neuporedivo veći a dovoljno je samo da nasumice otvoriš kuvar sa poslasticama i odabreš dezert koji ćeš praviti. Svaki mrsni sastojak zameniš posnim i eto ti slatkiša za koji ni najveći znalac ne bi umeo da kaže da li je mrsan ili posan. Umesto mleka – sojino ili bademovo mleko, umesto slatke pavlake – biljna pavlaka, umesto kore od belanaca – kore od leblebija… Lako je tako, ponavlja mama dok uzima još jedan Snikiriki.

Da, znam, smešno je ime ali, deca obožavaju. I da izgovaraju i da ga jedu. U pitanju je kovanica od popularnog imena čokoladice Snickers i kikirikija koji je glavni sastojak. Postoje i mrsna i posna varijanta ali vam danas dajem recept za ovu drugu jer znam da mnogi od vas poste. Razlika u ukusu je minimalna, gotovo neprimetna.

Naravno, sada već mislite šta li je to izmislila kao zamenu, i gde ću naći sastojke? Odmah na početku da vam olakšam – svaki sastojak, od ukupno četiri, možete naći u obližnjoj samousluzi. Garantovano.

Provedite ukupno 15 minuta svojoj kuhinji a zatim odaberite neku knjigu dok frižider radi ostatak posla. Ili, još bolje, pročitajte neki od naših blogova i pronađite inspiraciju za ostatak trpeze.

POSNI SNIKIRIKI BEZ SIKIRIKI

Priprema

Izmrvite napolitanke rukama i polako dodajte kikiriki. Za to vreme, istopite čokoladu na pari. Kada postane tečna, dodajte margarin i sve to zajedno ukuvajte par minuta, dok se ne sjedini. Kada se prohladi, polako, jako polako sipajte u smesu sa napolitankama i kikirikijem. Mešajte dok se ne sjedini potpuno a zatim ulijte u neku pravougaonu posudu. Izravnajte površinu i uverite se da je smesa raznomerno raspoređena (tu mislim najpre na donje ćoškove).

Dok je još toplo, pospite malo kikirikija po površini a zatim ostavite kolač u frižideru najmanje dva sata. Kada se ohladi, seći na kocke i servirati repete zadivljenim gostima.

Jel’ sam vam rekla da je jednostavno?

Ako vam je suviše jednostavno, postoji rešenje. Dodajte brusnice ili neko drugo suvo voće u smesu.

Sastojci

  • 200 gr krupnije mlevenog neslanog kikirikija
  • 200 gr posnih napolitanki bez čokoladnog preliva
  • 70 gr Dijamant stonog margarina
  • 100 gr crne čokolade za kuvanje
Ocenite članak
[Ukupno: 39 Prosečno: 3.6]