Slatke letnje šeme – Expert za ljubav (i čizkejk)

Slatke letnje šeme – Expert za ljubav (i čizkejk)

Slatke letnje šeme – Expert za ljubav (i čizkejk)

Sećate se onog vremena kada smo trčali do poštanskog sandučeta (a neki od nas i čekali poštara na početku ulice) da proverimo da nije slučajno stiglo pismo od naše drage primorkinje vile ili našeg dragog primorca? Ili, kada se vratimo sa bazena pa ispitujemo baku da se seti ko nas je zvao na fiksni i tačno šta je ta osoba rekla, od početka do kraja tog prekratkog razgovora. Da li je zvučala veselo ili stidljivo, da li je delovalo da je ta osoba zaljubljena u nas i da li je možda htela da nas vodi u bioskop ili pozove na žurku. Jadna baka bi muku mučila i imena da se seti a kamoli da odgovori na ta pitanja.

Pa onda, sva ona lutanja po kraju za vreme letnjeg raspusta, a sve sa ciljem da ga/je vidimo. Od košarkaških terena gde se skupljala starija ekipa, preko keja pa do školskog dvorišta ili ispred obdaništa – srce bi treperilo kao ludo ako bi krajičkom oka spazili poznati duks ili pletenicu.

Da, svima nam je dobro poznat taj osećaj. Ime mu je prva ljubav. Ona za koju se dnevniku kunemo da nikada neće proći ali se isto ponašamo gordo i hladno kada se sretnemo jer, Bože moj, “taman posla da me provali!”… A i malo se oduzmemo pa ne možemo baš da govorimo a ako se desi da par reči i pobegne, kajemo se i gorke suze lijemo jer su uglavnom potpuno nesuvisle i simpatiju ostave u potpunom rebusu.

Slatka li je ta ljubav. Taman kad mislimo da muke ne mogu biti slađe, desi se Njegovo Veličanstvo Prvi Poljubac, posle koga počinje jedna nova era života. Kao što se civilizacija deli na vreme pre i posle Hrista, tako se i naši mali životi dele na pre i posle prvog poljupca.

Po statistikama (a kada kažemo statistika, mislimo na sličnost iskustva naših najbližih prijatelja a i po logici stvari), većina prvih poljubaca se dešava u letnjem periodu. Tačnije, tokom raspusta i to njegove prve polovine. Dakle, jul.

Ako ste ovog jula primetili neki neobičan miris u vazduhu, onako slatkast i lagan, kao neke daleke razigrane maline – to ste na radaru svoje romantične strane uhvatili vibracije stotine prvih poljubaca koji upravo pišu male lične istorije po klupama u parku, iza fiskulturnih sala, na krovu zgrade, na rođendanskim žurkama i po otvorenim bioskopima.

Sada kada znate, sledeći put kada osetite, dopustite svom srcu da malkice poskoči, dozvolite da iz neke tamo prašnjave fioke u vašoj glavi izleti dosije vašeg prvog poljupca i zažmurite barem na kratko, duboko udahnuvši slatkasti miris maline i keksa. Kažu da je moguće da se ovim drevnim ritualom čovek podmladi i više od 10 godina u jednoj sekundi. Ako neka suzica i krene, nemojte je sprečavati, pustite da ide kuda je naumila, previše je dugo čekala slobodu.

Za vas, srećkoviće, koji ste svoj prvi poljubac oženili ili se udali za njega, ponovite istoriju čim završite čitanje ovog teksta. Poljubite vašu lepšu i bolju i jaču polovinu tako strasno, kako samo leto ume da pomrsi konce razumu. Ako nije u blizini, jedan stiker će poslužiti. Nije baš kao namirisano pismo ili neizvesnost zvonjave fiksnog telefona, ali verujemo da će umeti da ceni jednu stidljivu ružicu ili veliki cmok na svom mobilnom telefonu.

Za većinu ostalih, kojima su se putevi razišli posle tog prvog ili stotog poljupca, vreme je za dodatni tretman podmlađivanja (iako je osećaj krajnje suprotan, pogotovo ako počnete da računate godine) – probajte da nabrojite sve letnje ljubavi.

I one dok ste letovali sa “matorcima” pa ste se krišom izvlačili iz poslastičarnice da se samo sretnete pored svetionika ili ste vukli mlađeg brata na dejt, ali i one kada ste prvi put kampovali sa društvom iz srednje ili iznajmili apartman sa ekipom sa faksa i kuvali supe iz kesice do iznemoglosti.

Setite se pocrnelih ramena, bosih nogu i gitare. Zimskih pisama i suza. Poljubaca iza stene i zore na plaži. Susreta sa bledunjavim likom u tatinom džemperu koji nije ni nalik onom preplanulom i bosonogom mladiću u prugastoj majici sa plaže. Setite se presnimavanja na kraju leta jedine kasete u jednom kafiću malog mesta gde letujete. Pa onda i onih dugih poljubaca od kojih gubite dah (ali, bukvalno) i za koje znate da su za rastanak. I onda priznajte sada koliko je slađi letnji poljubac od bilo kog drugog! Možda onoliko koliko je slađi Dijamantov čizkejk sa malinama u odnosu na makarone sa sirom?

Proverite.

Čizkejk letnji poljubac sa malinama

Priprema

Istopiti na pari margarin i pomešati ga sa mlevenim keksom. Napuniti dno do jedne četvrtine čaše (i to ponoviti za još jedno 5 većih čaša). Tučkom avana nežno “utabati”. Za to vreme, pomešati šećer, sir, vanillin šećer, slatku pavlaku i šlag (šlaga dodajte po ukusu, probajte fil pa dodajte dok ne budete zadovoljni). Napuniti čašu do vrha.

Na sam vrh staviti ili sveže maline ili napravite redukciju (vrlo lako, skuvajte ih sa malo šećera dok ne postanu nalik džemu).

Ukrasiti listićem nane i pomisliti na stare dane!

Sastojci

Sastojci za koru:

Sastojci za fil:

  • 600 g krem sira (preporučujemo Mascarpone)
  • 300 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 600 ml slatke pavlake
  • Kesica šlaga
  • Maline
  • Sveža nana
Ocenite članak
[Ukupno: 11 Prosečno: 3.1]