Šareni Kuglof

Šareni Kuglof

Šareni Kuglof – Kolač Kome Ni Carevi Ni Carice Ne Odolevaju

Ukoliko još uvek niste savladali omiljeni kolač iz vašeg detinjstva, Kuglof,  krajnje je vreme da ona starinska modla koju ste dobili od tetke ili ste kupili na buvljaku u Beču prestane da bude samo ukras.

U Češkoj Babovka, u Austriji Wacka, u Sloveniji Kugluh ili Šarkelj, a u Rumuniji Guguluf – ovaj lagani i ukusni kolač osvaja srca širom sveta i to najviše od 60ih godina prošlog veka iako mu poreklo vodi mnogo, mnogo dalje. Bilo je dovoljno da američka firma Nordic Ware na tržište izbaci tipičnu modlu za ovu poslasticu i svet je poludeo.

Inače, originalno poreklo vodi nas do Nemačke, Austrije, Švajcarske, Slovačke i Poljske. Vezuje se za jednu varijantu brioš hleba sa mlekom koja je bila popularna u jevrejskim zajednicama Nemačke, Austrije i Poljske.

Legenda još kaže da su, u potrazi za Isusom, tri kralja prošla kroz Francusku i da su pod utiskom njihove nošnje, a naročito turbana, lokalne domaćice smislile oblik ovog kolača. Druga legenda ga povezuje sa Marijom Antoanetom, koja je iz rodnih krajeva sa sobom donela ovaj recept. Toliko ga je volela da je srdačno preporučila plebsu da jede kolače kada je vladala glad i strašna nestašica hleba. Takve i slične izjave su joj došle glave. I to bukvalno.

Nama najdirljivija legenda koja okružuje ovaj neobični kolač sa rupom u sredini (u koju su stare domaćice uglavnom stavljale buketić svežeg cveća) je ona koja je otrivena u pismima Franc Jozefa, austrijskog cara, Katarini Šrat, glumici koja je ponela titulu nekrunisane carice Austrije. Među mnogobrojnim izlivima nežnosti i ljubavi, Kuglof je pronašao svoje mesto u carevim čežnjama da boravi u njenoj toploj i ljupkoj kući i da pored peći jede najlepši kolač na svetu koji sprema najlepša žena na svetu. Pogađate, u pitanju je Kuglof koji je Katarina sama pravila svom voljenom caru.

Iako postoji mnogo varijanti ovog kolača, neka originalna postava sadrži suvo grožđe, ribizle, ušećerenu koru limuna, sok od naranče ili rum, tanko seckane bademe i ostale klasične sastojke (pogledaj recept). Bečka varijanta je posebna jer koristi i malo ružine vodice u toku pripreme.

Kuglof se tradicionalno služio kao rođendanska torta a deca rođendanci su imali jedan jedini zadatak tog dana: da posluže goste svojim kolačem. Kada se služio za venčanja, ukrašavali su ga cvećem, lišćem, svećama i sezonskim voćem.

Ukrasite svoju trpezu Kuglofom, jer pored ukusa, ovaj kolač pleni i svojim izgledom. Donosimo vam jednu jednostavnu varijantu recepta, čisto da započnete vašu buduću dugu tradiciju pravljenja Kuglofa. Možda će baš on poneti titulu najuspešnijeg kolača u vašem opusu.

 Kako se pravi kuglof

Kako se pravi kuglof

Priprema:

Za početak penasto umutiti margarin sa šećerom i žumancima. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i umešati u prethodnu smesu. Dodajte suvo voće i lagano mešajte. Sa strane umutite čvrst sneg od belanaca i jako nežno dodajte u masu.

Možete ubaciti i rendanu koru od limuna, malo prirodnog soka od naranče pa i kašiku ruma. Od suvog voća takođe možete dodati sve što vam padne pod ruku.

Ovako pripremljenu smesu izliti u modlu koju ste prethodno namazali margarinom. Pecite na 200 stepeni oko pola sata. Kada je gotov, dok je još topao, bogato ga pospite šećerom u prahu u koji ste prethodno dodali vanilin šećer. Kao šlag na tortu, postavite neki ljupki buketić u sredinu i eto ideje za rođendanski poklon drugarici koja ima sve.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 125g margarina
  • 125g šećera
  • 125g brašna
  • Po omanja šaka brusnica, suvog grožđa i ananasa, ribizli, suvih kajsija
  • Prašak za pecivo
  • Vanilin šećer
  • Šećer u prahu za dekoraciju

Ocenite članak
[Ukupno: 37 Prosečno: 3.7]