Retro Rinflajš – specijalitet koji je opet u modi

Retro Rinflajš – specijalitet koji je opet u modi

U svakoj domaćinskoj kući se zna da ručak nije nikakav ručak dok na stolu ne zamiriše sveža, goveđa ili pileća supa. U hladnim, jesenjim danima ona nam dođe kao narodni lek, koji čuva od prehlada i prija našim stomacima. Međutim, u nedostatku vremena, domaće supe se sve ređe kuvaju, a time uskraćujemo sebi jedan od divnih, skoro zaboravljenih specijaliteta – Rinflajš!

Reč „rinflajš“ potiče od nemačke reči „Rindfleisch“ što znači goveđe meso. Vremenom se ova reč odomaćila i dobila našu verziju, pa je i jelo dobilo tipičnu vojvođansku notu. Glavna zvezda rinflajša je nekada bila junetina, koja se dugo kuva u supi, međutim, vremenom se recept menjao, pa se sada podrazumeva i piletina, teletina, bilo koje meso od kojeg se supa kuva.

Najčešće se služi sa nezaobilaznim prelivom sa renom, ali u nekim krajevima, uz ovo jelo priprema se sos od pasiranog paradajza, poprženog brašna na masti i mirođijom, a oni najhrabriji ga konzumiraju čak i sa slatkim kompotom. Osim glavnog sastojka, kuvanog mesa, Rinflajš podrazumeva i povrće iz supe: krompir, šargarepu i celer. Može biti glavno jelo uz dobru dekoraciju ili uvertira u neko od glavnih jela, bogate, najčešće slavske trpeze.

Ukoliko niste najsigurniji za pripremu ovog divnog jela, najbolje je da zavirite u stari, bakin kuvar. Tamo sasvim sigurno zauzima jedno od počasnih mesta. I ne zaboravite da Rinflajš uvek služite vruć.

 

Ocenite članak
[Ukupno: 14 Prosečno: 2.4]