6 LICA MAFINA – SLATKI EKSPERIMENT
Ne kaže se uzalud „dobra, stara vremena“. Zamislite samo da je u XIX veku postojalo zanimanje muffin-man. Njegovo radno vreme je bilo kratko i slatko – u vreme čaja, obično bi išao ulicama u kojima živi dobrostojeća gospoda, i velikim zvonom bi najavljivao svoj dolazak a još više dostupnost svežih, toplih mafina. Služinčad bi provirila na sporedni ulaz, odabrala bi omiljene mafine svojih gazda a zatim ih servirala na srebrnu tacnu uz pažljivo pripremljen svež čaj. I čajanka (uz nešto malo uglađenog ogovaranja) bi mogla da počne.
Od tada se svet prilično promenio, a vremena za svakodnevne čajanke malo ko ima. Ali, zato su mafini postali široko rasprostranjena poslastica, i ne mari ako nam ga nisu doneli na vrata i ako ga ne jedemo u svom salonu.
Mafinovo svetsko putešestvije kroz sve slojeve društva je ostavilo traga na njegovom ukusu koji sada ima bezbrojne varijante i darežljivo dozvoljava svima da se poigraju i improvizuju. Od samog nastanka, jedna od osnovnih katakteristika mafina bila je to da je u pitanju bilo koja vrsta testa sa ponekim dodacima. Zahvalan za sve hirove mašte ali i neiskustvo mladih domaćica, mafin je idealan izbor za najrazličitije prilike. Od đačke užine, rođendanske torte, predjela na slavi, neobavezne večerice uz film, do izleta i doručka…
Kako bismo ispitali i ispipali tu njegovu fleksibilnost, odlučili smo da napravimo jedan eksperiment. Probali smo u jednom pečenju napravimo 6 različitih mafina. I rekli smo sebi, ako to uspe, skidamo mu kapu i podižemo ga u hol zaslužnih jela koja nas „vade“ u poslednjem trenutku, omogućavaju da zablistamo, i prave nas majstore u kuhinji (i to bez mnogo truda).
Pa da počnemo.
Osnovni recept i osnovni sastojci:
- ½ šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1/3 šolje kakaa u prahu
- ½ šolje Dijamant stonog margarina sa ukusom vanile
- 1 jaje
Priprema:
U posudi srednje veličine, promešajte sve suve sastojke. Za to vreme, pomešajte topljeni margarin sa jajima a zatim spojite dve mase. Kada dobro umešate sastojke, ulijte u nauljene posudice na plehu za mafine (do jedan prst ispod vrha) i pecite na 180 stepeni.
Sada kada imamo osnovni, zvaćemo ga kontrolni, spisak sastojaka i recept, eksperiment izvodimo na sledeći način. U svakoj varijanti od ukupno 5, menjamo samo jedan sastojak za neki drugi, van kontrolnog spiska. Baš da vidimo koji to recept može dati toliko različitih ukusa, uz minimalnu intervenciju!
U varijaciji broj 1, zvaćemo je Čokoladna
Menjamo kakao prah za topljenu čokoladu, kako bismo dobili mafine koji se tope u ustima, i bar na čas, brišu svaku brigu sa čela. Jer, život sa čokoladom je jednostavno lep.
Broj 2, Sunčana varijanta
Umesto belog, zahteva smeđi šećer, koji zbog svoje vlažnosti dodaje kremastu teksturu testa.
Varijanta 3, Bezglutenski mafini
Obradovaće sve koji su osetljivi na gluten. U njoj menjamo belo brašno za brašno od badema koje, to ne moramo ni da kažemo, daje jednu prefinjenu aromu ovog plemenitog koštunjavog voća koje je u XV veku spasilo nemački grad Lubek od gladi usled nestašice brašna. Tada i tako je nastao marcipan.
Varijanta 4 je naša omiljena, Extra Čoko
U ovoj varijanti ne izbacujemo nijedan sastojak, već dodajemo jedan naširoko obožavan, još od 2000. godine pre nove ere, bar na području Srednje Amerike. Dakle pored kakaa, ubacujemo i sveže rendanu čokoladu. I to ne za kuvanje, već vašu omiljenu. Može biti bela, nugat, mlečna… Ovaj mafin smo nazvali Extra choco. Sve vam je jasno.
I poslednja, torta mafin
Peta varijanta je izazov za jedan običan mafin da bude najpribližniji torti i zato umesto samo jednog stavljamo 2 jaja! Tortasta varijanta je mekana i spremna da svoj tanjir podeli sa kuglom sladoleda ili nekim lepim džemom!
Summa summarum, dodatni sastojci koji su vam neophodni da od jednog pleha sa mafinima napravite raznoliku ponudu su:
- Šaka mrvljene čokolade (običnu čokoladu za kuvanje odlomite na što sitnije kocke ili štangle, zatvorite u ziplok kesicu i udarajte čekićem za meso a zatim i pređite oklagijom kako biste dobili i čokoladne mrvice na kraju)
- 1 šolja smeđeg šećera
- ½ šolje brašna od badema
- ½ šolje topljenog margarina sa ukusom vanile
- Još 1 jaje
I za kraj samo da napomenemo da je naša “presuda” apsolutno u korist mafina, jednoglasno smo odlučili da je mafin recept meseca. Barem u kategoriji gde se gledaju jednostavnost i bogatstvo ukusa, uz zadovoljavajuć broj mogućnosti varijacije. Sve u svemu, jednostavno rečeno, bravo mafine!