SLANA POSNA KIFLICA SA PIVOM
Kažu da je pivo prehrambeni proizvod, barem se tako vodi zvanično. Pošto je takva situacija, smislili smo kako da ga iskoristimo u prehrani, da bismo dobili božanstvene slane kiflice, meke kao duša. Idealne su za posni, a preukusne i svaki drugi dan. Iako ćete u receptu primetiti šećer, one se savršeno uklapaju uz sve ukuse. Kad malo bolje razmislimo, možda ipak najbolje reaguju na činijicu sa majonezom ili ajvarom.
Priprema:
U činiju sa brašnom sipati prašak za pecivo, dve kašike šećera i pola kašičice soli. Kada ih umešate, polako dodajte prvo ulje a zatim i pivo i rakijsku čašu kisele vode. Od toga zamesite testo, dok ne dobijete glatku i homogenu masu.
Zbog praška za pecivo, budite spremni da se kiflice voma povećaju, pa ih umesite tanke i manje. Premažite ih kiselom vodom i – ukoliko ste zacrtali da budu za slani deo trpeze – posejte malo krupne soli koja će kasnije lepo hrskati. Složite ih u pleh koji ste premazali margarinom i pecite na 200 stepeni. Kada se zarumene, smanjite temperaturu na 180 stepeni.
Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i odmah prekrijte čistom platnenom krpom, ne pritiskajući ih.
Pored njih, na trpezu iznesite i činijicu sa Dojamant majonezom i ajvarom. Uživajte, ukoliko preostane neka nakon gostiju. Što čisto sumnjamo.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- ½ litre Dijamant suncokretovog ulja
- Dijavit stoni margarin
- 1,5 čaša piva
- 2 praška za pecivo
- Šećer
- Susam
- So
- Kisela voda