Popovske sarme

Popovske sarme

Baka koja je bila kako je ona govorila“predratna domaćica i kuvarica“..a i jeste bilo tako ☺zaista su je svi hvalili!Spremala je vrhunska jela stara tradicionalna,nasledjena..Svako jelo je imalo svoj dan kad se spremalo.Obično je birala jelo i kolače za praznike.Za krsnu slavu je uvek spremala „popovske sarme“!Sarma izuzetno lepa i ukusna..Pola svinjskog mesa pola junetine,dosta luka,pirinač,biber,so,slaninica,zapška,kiseo kupu(ili je u vreme kad nije bilo kiselog kupusa sama „parilia kupus“ za sarmu!)

Popovska??Uvek sam se kao mala pitala:“ Zasto popovska.??“

Kada sam već stasala i počela da se pitam čemu taj naziv baka je odgovorila:“Da sarma mora da bude velika,da kada je na slavi gost pop(to je nekada na selu bio običaj da ugoste popa za krsnu slavu)da pojede samo jednu sarmu.I tako je i bilo..Pop pojede samo jednu sarmu ☺

Naravno tata se seća krsnih slava i popa koji pojede po jednu sarmu!Lepa uspomena!

Sarme su velike i zaista ode dosta fila za jednu sarmu..Ali mi je volimo…jako volimo popovske sarme i zaista je baka bila u pravu jednu sarmu pojedeš i ne možeš više..Rado ih se sećam ..Još radije pravim…Ostalo mi je u sećnju miris i ukus popovskih sarmi..Uvek se setimo bake..rado nasmejemo…tata doda koju priču i dogadjaj…Tako da baka jos uvek živi u našim srcima…A Popovska sarma je obavezna na svim nasim slavljima 😁




Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]