Pogača naša nasušna

Pogača naša nasušna

Nakada je pogača uz slatko i vodu bila jako cenjena u našim krajevima. Nosila se za rođenja,krštenja,svadbe pa i za sahrane. Njeno mesto u našim životima je zbog užurbanosti nepravedno umanjeno. Drage mame i tate vreme je da vratimo pogaču na astal na svoje pravo mesto! Već godinama sa decom pravim pogaču za svaki bitan i manje bitan događaj u porodici. Uskrs i Božić su nam omiljeni. Napravili smo do sad zeku,koku, pahulju, jednu kuću za useljenje,pica pogaču, deda mraza kao pogaču i jednu punoletnu za osamnaesti rođendan. U pogačama uživamo i dok ih spremamo i kada nas hvale za lepotu i ukus. Udruženi smo kada mesimo ali i kada odlamamo hrskave krajeve! Malo mašte brašna i igre i pred vama će biti simbol davnih vremena njeno veličanstvo POGAČA!




Uskršnja pogača



Sastojci:

Brašno,kvasac,šećer,so,mleko,ulje,jaje,sirće,pavlaka,margarin,susam,lan,mak!

Recept:

Uskrsnja pogaca!
Za one kojima će uskoro najradosniji praznik evo ideje za uskršnji ručak!
Pogača zec (koka i jaja)
Potrebno za testo:
• 250 ml mleka
• 1 kockica kvasca
• 2 kašičice soli
• 1 kašičica šećera
• 700 g brašna
• 1 kašika sirćeta
• 100 ml ulja
• 2 jajeta
I još treba:
• 150 g margarina
• susam
• lan
• jaje za premazivanje
• mak
• pavlaka
U mlako mleko stavimo šećer i kvasac da nadođe. U nadošlo mleko sipamo ulje, dodamo so, sirće, 2 jajeta i promešamo. Brašnom zamesimo testo. Pokrijemo čistom krpom i ostavimo 30 minuta da testo nadođe.
Nadošlo testo premesimo i podelimo na dva jednaka dela. Prvu polovinu podelimo na pet jednakih delova od toga treba napraviti zekin stomak.Razvučemo oklagijom testo namažemo rastopljenim margarinom pa pavlakom preklopimo sa drugim rastanjenim delom i tako sve do pete loptice koju pažljivo rastanjimo malo više nego predhodne četiri preklopimo je preko četvrte rastanjene i namazane loptice pa podvučemo testo uspod svih slojeva. Najbolje je uzeti najveći pleh od šporeta obložiti ga pek papirom i zekin stomačić položiti 2-3 santimetra od dna tepsije. Drugo deo testa koji nam je ostao iskoristićemo za zekinu glavu uši šape i ukrase na pantalonama. Podelimo taj drugi deo testa na pola od prvog dela napravimo glavu po istom principu kao i stomak uskršnjeg zeke položimo je na pek papir i malo jedan kraj glavice podvučemo pod stomačić da bi se testo prilikom pečenja sjedinilo.Ostatak testa podelimo na tri dela od dva dela napravimo uši tako što razvučemo testo da bude tanko pa nemažemo margarinom i urolamo tako da liči na zekino uvo po sredino malo zasečemo testo da se u toku pečenja malo otvori i izgleda kao zekine uši. Ponoviti postupak jer trebaju nam 2 uva!Od trećeg dela testa modlom za velike cvetove napravimo tri cveta dva cveta odvučemo pod zekin stomak kao „noge“ a treći cvet presečemo na pola pa podvučemo pod stomačić kao „ruke“. Sada celog zeku premažemo umućenim jajetom pa mi od ostatka testa napravimo obraščiće zube tregere kaiš nisić i oči za to vam ne treba puno testa samo ga treba rastanjiti. I te delove namazati jajetom. Obraščiće izbockati čačkalicom na mesto očiju staviti malo maka pantalone posuti lanenim semenom a zekinu majcu susamom. Možete odmah da ga ubacite u pećnicu i ispečete temperaturu najbolje znate vi sami moj šporet je star pa ne bih da vam nešto pokvarim. Najbolje je zeku ređati u plehu malo iskosa jer u toku pečenja on još naraste pa može ispasti meda umesto zeke ako vam je pleh mali....Po istom receptu pravila sam i koku sa jajima samo što koka ima bogat „rep“koji sam isekla na 4-5 trakica pa uvijala!

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]