Pileći rolat sa majonezom

Pileći rolat sa majonezom

Pileći Rolat

Kao i svaki rolat, i ovaj pripada porodici jela koja obavezno prva nestanu sa stola na slavlju. Upravo zbog toga, domaćice često prave neverovatne količine rolata, bilo da je slan ili sladak, kako nijedan gost ne bi ostao kratkih rukava.

Ne zna se kada je i gde nastao rolat, ali kapa dole onome ko je prvi smislio da u ukusno testo uvije sve – od mesa do jagoda, i time započne jednu beskonačno dugu tradiciju uživanja. Danas vam donosimo recept za lak i brz recept sa piletinom i majonezom.

Priprema:

Istopite margarin, strpljivo i na niskoj temperaturi, zatim polako dodajte brašno (najbolje prosejavajući kroz cediljku ili sito, ako ste sačuvali bakino). Mešajte dok se divno ne združe i ne postanu jedno.

Sipajte toplo mleko iz dva tri puta, ne prestajući da mešate. Zatim ostavite na vatri par minuta.  Kada se masa ohladi, dodajte so, prašak za pecivo i jaje – i to jedno po jedno.

Vreme je za mikser, i to za njegovu blagu brzinu, nakon dodavanja svakoj jajeta posebno.

Kada je i to gotovo, izručite spremljenu masu u podmazan pleh i pecite u rerni 20ak minuta na 200 stepeni (pred kraj smanjite na 180). Preporučujemo od srca da to radite na papiru za pečenje, elegantnije je i jednostavnije.

Dok se peče, iseckajte belo meso koje ste dinstali na margarinu sa prazilukom i ocedili od vode i masnoće. Dodajte jako sitno seckanu papriku i dosta peršuna. Preko svega sipajte majonez i pavlaku i fino promešajte. Dodajte i biber ako ne slavlju neće biti dece. Na ohlađeno testo izručite nadev i pravilno rasporedite, urolajte i uvijte u foliju. Rolatu je potrebno najmanje pola sata u frižideru, pre negó što ga servirate.

U odnosu na broj gostiju i važnost slavlja, ponovite sve jos nekoliko puta kako biste izbegli razočarane poglede novopridošlih gostiju nad praznim ovalom rolata.

Sastojci:

Sastojci za testo:

  • 100 g margarina
  • 150 g brašna
  • ½ l mleka
  • Pola kašičice praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • So

Sastojci za nadev:

  • 2 bela mesa
  • Praziluk
  • Crvena paprika
  • 100 g pavlake
  • 200 g majoneza
  • Sveži peršun, i to dosta
Ocenite članak
[Ukupno: 6 Prosečno: 2.8]