Omiljeno brašno bečkog dvora

Kikindski mlin – 160 godina postojanja

Kikinda je kroz istoriju bila i ostala značajan centar mlinske industrije i evropska žitnica. Da je uspeh i negovanje tradicije koja se prenosi sa kolena na koleno moguća i veoma važna, možemo videti na primeru jednog od najstarijih preduzeća na ovim prostorima – Kikindskom mlinu. Tokom 160 godina postojanja, mlin je ostao veran svojim korenima i vrednostima kojima se vodi još od njegovog osnivanja, a naporan rad, posvećenost i ulaganje u kvalitet, pokretač su sve ove godine. 

Priča o poizvodnji brašna počinje davnih šezdesetih godina 18. veka kada su osnovane prve suvače i to baš u Kikindi. Suvača je suvi mlin za mlevenje žitarica na konjski pogon, a danas se zahvaljujući njima možemo na trenutak vratiti kroz istoriju i upoznati tradicionalni proces dobijanja namirnice bez koje je nemoguće zamisliti pripremu bilo koje vrste peciva. Jedinstvena iz mnogo razloga, kikindska suvača ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja, a u svetu postoje samo još dve ovakve, u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Simbol Kikindskog mlina predstavlja zgrada Damfila koja je ostala oličenje uspeha i tradicije uprkos burnoj istoriji i ratovima,  a čuveno Kikindsko brašno i danas se proizvodi u prostorijama ovog kompleksa. Poznato je da je bečki dvor koristio isključivo kikindsko brašno, a sredinom šezdesetih godina 19. veka banatska žita bila su jedna od najtraženijih i najskupljih u Evropi.

Za Kikindski mlin ovo je godina jubileja, dok je kraj 2021. obeležio ulazak u portfolio brendova kompanije Dijamant, što je pokazatelj da se iste vrednosti i višegodišnji uspeh na tržištu prepoznaju.

Proizvodni portfolio Kikindskog mlina je veoma bogat i sadrži nekoliko vrsta brašna kao što su:  tipska i namenska pšenična brašna za pekarsku i konditorsku industriju, pšenični griz i testenine La Perfetta, kao i integralno, polubelo pšenično brašno tip 850, crno pšenično brašno tip 1100 i namenska brašna za bureke i pite. Kikindski mlin ujedno i pruža usluge skladištenja, čuvanja i prerade pšenice kao i uslužnog skladištenja i sušenja ostale merkantilne robe.

Kikindsko brašno,  i nakon vek i po postojanja, dokaz je da kvalitet odoleva vremenu!

Ocenite članak
[Ukupno: 10 Prosečno: 4.4]