Okrenite se suncu

Okrenite se suncu


Okrenite se suncu

Da li znate šta je heliotropizam?

To je kretanje biljaka u pravcu sunčeve svetlosti.

Takoreći, optimizam i potraga za istim. Sve ono što je svakom od nas i više nego potrebno. Danas više nego ikada.

Mi do sada nismo sreli osobu kojoj nije dobrodošlo malo toplote, da prostruji krv, da se zarumene obrazi a telo osnaži. Tražimo njen izvor na raznim mestima. U prijateljima, dečku, deci, psu, hobiju, mužu, ženi, kolegama, rodbini, nepoznatim ljudima u redu na kasi (znate ono kad ne možete sebe da prepoznate a ni zaustavite, kad jednom krenete da neobavezno ćaskate sa simpatičnom bakicom dok čekate svoj red – e, na to mislimo)… Svima nam prija lepa reč, osmeh, jedan pardon, pridržana vrata od lifta. Malkice porastemo, ispravimo ramena i odjednom je glava lakša a svet izgleda kao, ako ne dobro, a ono barem bolje mesto.

I jeste, ljudi su generalno nervozni. I umorni. I zabrinuti.

I slažemo se, gužve su u saobraćaju, komšija iznad renovira stan od 35 kvadrata već godinu dana i budi vas Hilti svako jutro u 7. I mnogo puta ste svedok ili direktna žrtva bahatog vozača koji prokliza kroz baru i okupa sve na pešačkom ostrvu. Uz pobedosan osmeh, sigurni smo – jer to je ipak posebna sorta (ne)ljudi. I devojka ume surovo da ostavi. Telefon da se slomi istog dana kada je kupljen. I frizerka da totalno omaši boju kose, koju usput malkice i sprži. I sve može ići naopako, bez kraja i konca. Ali, ono što ne sme da se desi, to je da se ne sme gubiti nada i vera u ljude. Ne sme se biti neljubazan i bahat, samo zato što vas je, recimo, šef neposredno pre toga naribao ili vam je pukla štikla. I ovim putem apelujemo na sve koji rade na raznoraznim šalterima – razumemo da je posao i težak i stresan, da kod kuće ne ide sve najbolje, da plate nisu sjajne, da vas muči upala bešike ili zuba ali, jedan osmeh, mrvica strpljenja, prstohvat fleksibilnosti i empatije – čuda čini. I to sa obe strane šaltera. Probajte, i sunce će vas ogrejati.

Šta hoćemo da kažemo?

Hoćemo da kažemo da uvek i u svakom trenutku ovog, ipak kratkog, života, morate težiti dobrom. Morate težiti optimizmu, toploti i ljubaznosti. Baš kao naš veliki prijatelj suncokret, na koga bi mnogi mogli da se ugledaju.

A koliko je želja za boljitkom moćna, najbolje vidimo iz ljubavi koju ovaj cvet i nežno i snažno gaji prema suncu, od svog prapostanka.

Već tokom noći, suncokret se strpljivo priprema za susret. Okreće se polako prema istoku i ostaje tako uporno dok se prvi zraci sunca ne probiju i ne počnu da ga miluju. Tokom dana on zaljubljeno prati sunce sve do zapada, gde se predveče ponavlja rastanak. I tako svaki dan. Sa nesmanjenom željom.

Upravo zbog toga, suncokret je simbol vernosti, odanosti i ljubavi. Bilo da je nikao u gustoj travi, gde se morao laktati sa raznim korovima kako bi se izborio za svoje mesto pod suncem, ili je pak, tek jedan od million na njivi gusto posađenih rođaka – suncokret nikada, ama baš nikada ne gubi nadu da će do sureta sa suncem ipak doći. On živi za taj susret, on živi od tog susreta.

Jer, bez sunca  nema ni života. I upravo zbog toga, ova zvezda u centru Solarnog sistema – ima čak i svoj dan kada ga ljudi širom sveta slave. Većina zemalja uzima 3. maj kao zvanični dan Sunca. Ipak, jedna mala grupa se odlučila ipak za 18. juni. Pridružujemo im se jer nam je 3. maj ipak bio dan kiše, a to bismo da zaboravimo (ponajviše propale planove za prvomajski uranak).

A kako da ga proslavite? Pa baš kao suncokret. Okrenite se suncu. Pozovite ljude sa kojima se puno smejete. Povedite što više dece. I kućnih ljubimaca. Pronađite neko lepo mesto – livadu, šumarak, park, dvorište, terasu… I ceo bogovetni dan slavite sunce. Slavite optimizam i u teškim trenucima. Slavite sve ono što već imate a ne primećujete, jer žarko želite ono što nemate. Živite u trenutku i napunite se pozitivnom energijom, toplinom, smehom i veseljem za svaki budući dan svog života.

Budite kao suncokret koji, uprkos svim zakonima, svaki dan pronađe ono najbolje u tom trenutku a zatim se napaja pozitivnom energijom i ljubavlju, kako bi svaka od čak 2000 semenki koliko svaki cvet ima – bila zadovoljna, zdrava i puna ulja.

Tako i vi – taj dan iskoristite da pobrojite svaki razlog zbog kog ne bi trebalo da skidate osmeh sa lica. Setite se i izvucite iz sakrivenih foldera svaku svoju vrlinu, svaku osobu koja vam ulepšava svakodnevicu, svaku svoju malu i veliku pobedu, svaku prepreku koju ste uspešno savladali, svaku lepu uspomenu, i svaki atom snage kojom ćete poverovati da je život sve samo ne kratak i mučan. Ne zaboravite da je uzbudljiv, da ga krase smeh sa prijateljima, nežni zagrljaji, slučajni susreti i namerne ljubavi. Ne zaboravite da se ništa ne zna, da niko živi ne može da predvidi šta donosi dana  šta noć. Da se ne zna da nećete već sutra sresti maminu koleginicu koja vam naslepo namešta svog sina već tri godine, a da sa njom neće biti baš onaj dečko koji vam se svideo u klubu. Naravno, njen sin. Sve karte su otvorene, put se račva na hiljade novih u raznim pravcima a mi se možemo svaki dan probuditi kao jedna sasvim nova osoba. Jer nikad se ne zna. U ovom svetu, samo jedna stvar je sigurna. A to je da će sunce izaći. A onda ponovo zaći. Mi smatramo da je ovo jedna vrlo suptilna i mudra poruka majke prirode. Poslušajte je.

A u međuvremenu, pravac u kuhinju, zasucite rukave za najmekše galete koje se tope u ustima a idealne su za piknike i druženje sa osobama svih starosnih dobi, bilo da imaju dve ili 92 godine. Znamo da ima ljudi koji se hrane suncem i ne jedu ništa više. Sasvim smo sigurni da ipak niste jedan od njih, kao ni vaši prijatelji. Zato – na posao, jer boravak u prirodi ogladni čoveka!

Galete sa gaudom i mladim lukom

Priprema:

Razdvojite žumance od belanca. U posebnoj posudi umešajte brašno, sodu, so i biber zatim dodajte sir. Nakon njega, umešajte lako umućena žumanca i istopljen margarin. U tu smesu, uz konstantno mešanje, postepeno sipajte mleko dok ne dobijete glatku smesu koja je gusta. U to veoma pažljivo i polako umešajte penu od belanca. Na kraju dodajte seckan luk.

Smesu pecite u prethodno podmazanom i zagrejanom aparatu za galete.

Služite umesto tost hleba kao sendviče sa svežom salatom, šunkom i Dijamant majonezom.

A kada sunce zađe a društvo se raziđe, udobno se uvalite u svoj trosed i vrtite sve slike od tog dana. Videćete, osmeh i zadovoljstvo su zagarantovani. Kao i jedno spontano uspavljivanje, još uvek u odeći, na istom tom kauču.

Sastojci:

  • 4 jajeta (odvojena)
  • 300g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 50g istopljenog Dijamant Classic margarina
  • 400ml mleka
  • 200g Gaude, krupno rendane
  • 2 ceckana mlada luka So i biber

Čokoladne galete

Priprema:

Prvo pomešajte brašno, sodu, peci prah, cimet, žuti šećer i 50g belog šećera. Za to vreme, u drugoj posudi umutite žumanca sa mlekom, margarinom i vanilom. Pomešajte obe smese i ne brinite za grudvice. U posebnoj posudi ulupajte belanca u čvrst sneg sa preostalih 50g šećera pa ih polako i postepeno dodajte u smesu od jaja i brašna. Na kraju u to dodajte komadiće čokolade po želji.

Pecite u dobro zagrejanom i podmazanom kalupu za galete. Za podmazivanje koristite Dijamant ulje.

Služite sa osmehom, šlagom i svežim voćem.

Sastojci:

  • 250g brašna
  • 50g kvalitetnog kakao praha
  • 75g smeđeg šećera
  • 100g kristal šećera
  • 1/ 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 100g komadića čokolade (opciono)
  • 360ml mleka
  • 75g istopljenog Dijamant Classic margarina
  • 2 jaja (razdvojena)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
Ocenite članak
[Ukupno: 6 Prosečno: 4.7]