Održana treća radionica za buduće poslastičare iz Šapca

Održana treća radionica za buduće poslastičare iz Šapca

Održana treća radionica za buduće poslastičare iz Šapca

Poslastičarstvo, najslađi zanat koji je uvek u modi

Neki poslovi i zanimanja nestaju, čini se da ih savremen način života polako briše. Međutim to nije slučaj sa poslastičarstvom.  Znanje i umeće u pripremi kolača, torti i drugih poslastica sve je više na ceni, u svetu i kod nas. Uživanje u slatkim delicijama bilo da dolaze iz domaće, tradicionalne kuhinje ili pak sa drugog kraja planete, svojstveno je svima.

Koliko je poslastiačarstvo aktuelno pokazali su nam ovoga puta učenici Ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca, koji su spremno dočekali predstavnike kompanije Dijamant i svetski priznatog poslastičara Zdravka Gavrilovića.

Šta je neophodno da bi postali pravi poslastičari?

Zdravko je tokom masterclass-a objasnio učenicima sve detalje koji su neophodni da za jednu poslasticu kažemo da je vrhunska – ukus, tekstura, kao i prezentacija samog kolača.

Sve ove kriterijume učenici je trebalo da ispune u skladu sa smernicama i nakon masterclss-a pokažu svoje veštine u pripremi poslastica koje su odabrali. Učenici su zajedno sa predavačem pripremali kolač od šargarepe, nakon čega je usledilo takmičenje.

Ko je ispunio zadatak na najbolji način?

Mladi poslastičari iz Šapca su svog predavača iznenadili kreativnošću i preciznošću, ali i znanjem koje su pokazali u pripremi „Vanil tarta“. Korpice punjene kremom od vanile, ukrašene, voćem, čokoladom, karamelizovanim šećerom, mamile su prisutne da ih probaju.

Učenici su se “igrali” i kombinovali vanil krem i testo sa različitim sastojcima i na taj način svako uz svoj lični pečat predstavio kolač Zdravku Gavriloviću.

Biranje najboljeg mladog poslastičara

Jelena Bajunović, Stefan Ignjatović i Aleksandra Kalarić najbolje su odgovorili na sve zadatke, a svoje veštine će pokazati početkom sledeće godine u Beogradu. Do finala, ostalo je još malo vremena, do tada, učenici škola iz Aranđelovca, Smedereva, Šapca, Kule i Leskovca imaju vremena da se pipreme i pokažu ko će biti najbolji mladi poslastičar u Srbiji.

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 4.3]