Spisak dobitnica:
1. Dragana Pantelić, Zaječar (Marinirani sir i masline)
2. Milena Radovančev, Kurjače (Đuveč u tegli)
3. Dara Dogović, Novi Beograd (Grilovane tikvice u paradajz sosu)
4. Dragana Milovanović, Čungula (Ljutenica sa suvim šljivama)
5. Dijana Ademović, Subotica (Paprika sa medom)
6. Milka Jovešković, Sremska Mitrovica (Milka Jovešković)
Marinirani sir i masline
Potrebno
· 500g mladog sira
· 15 maslina
· malo ljute papričice
· po ukusu soli
· malo mlevenog crnog i belog bibera
· 1 kašičica belog luka u prahu
· po ukusu origana, bosiljka, mirođije, ruzmarina…
· 1 kašičica vinskog sirćeta
Priprema
Sir iseći na kockice, pa ređati u teglu. Naizmenično posipati solju, ako sir nije dovoljno slan, biberom i začinskim travama. Preko sira ređati seckanu papričicu i masline. Naliti ulje do vrha tegle i dodati kašičicu vinskog sirćeta. Držati u podrumu.
Đuveč u tegli
Potrebno
· 4kg paradajza
· 3kg paprike (zelene i crvene)
· 1 ljuta papričica (po želji)
· 1kg šargarepe
· 1kg plavog patlidžana
· 0,5kg tikvica
· 1kg crnog luka
· 1kg crvenog luka
· beli luk po ukusu
· peršun
· biber
· so
· mirođija (sveža ili osušena)
· slatka paprika po ukusu
· konzervans (u zavisnosti od količine povrća)
· 1l Dijamant ulja
Priprema
Povrće iseckati sitno na kockice, crni luk narendati, a paradajz odvojiti od ljuske.
U većoj šerpi zagrejati ulje, izdinstati luk i šargarepu, nakon toga dodati papriku, ljutu papričicu, patlidžan, tikvice i na kraju paradajz. Ostaviti da se krčka na laganoj vatri pa dodati začine po ukusu. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje oko 2 – 2½h. Đuveč je gotov kada se svo povrće sjedinilo u kašastu smesu.
Količina povrća može varirati po ukusu i želji pa shodno tome pripremiti i određeni broj tegli za odlaganje. Tegle prethodno dobro oprati i ostaviti da se zagreju u rerni. Dok su još vrele puniti ih đuvečom, dobro ih zatvoriti i okrenuti naopako da se tako skroz ohlade. Odložiti ih na hladno i tamno mesto.
Tako pripremljena zimnica može se koristiti kao prilog uz meso ili za pripremu preliva, testenine i pirinča, odlična je, takođe, i kao dodatak čorbici od povrća.
Grilovane tikvice u paradajz sosu
Potreban materijal:
· 2kg tikvica
· 1kg paradajza
· 2dl Dijamant suncokretovog ulja
· 1dl sirćeta
· supena kašika soli
· glavica belog luka
Priprema:
Tikvice iseći na kolutove debljine oko pola centimetra (deblje nego za pohovanje).
Paradajz popariti ključalom vodom, ohladiti, oljuštiti i iseći na kocke.
Zagrejati toster ili električni roštilj i na njemu grilovati tikvice. Prilikom okretanja promeniti pravac da dobije krstasti trag.
U tiganj sipati 1dl Dijamant ulja, zagrejati i propržiti paradajz uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Na kraju dodati supenu kašiku soli i sirće po ukusu.
U teglu ređati nekoliko kolutova grilovanih tikvica, nekoliko na listiće isečenog belog luka, 2 kašike uprženog paradajza. Ponavljati dok se ne slože sve grilovane tikvice.
Zagrejati 1dl Dijamant suncokretovog ulja, preliti na vrh tegle i dobro zatvoriti.
Napomena:
U nedostatku tostera i električnog roštilja, tikvice se mogu grilovati u teflonskom tiganju podmazanom sa kašikom ulja (kao za palačinke).
Ljutenica sa suvim šljivama
Potrebno
· 1,5kg paradajza
· 10 crvenih dugih ljutih paprika
· 200g suvih šljiva
· 10 čenova belog luka
· 2 kašičice kima
· 1 kašičica mlevenog bibera
· 8 kašika Dijamant ulja
· 1 kašika šećera
· so
Priprema
Oljuštiti paradajz i iseći ga na kockice. Ispeći ljute paprike, oljuštiti ih i sitno iseći. Biber i kim propržiti na Dijamant ulju u dubljoj šerpi. Dodati paradajz i papričice i pržiti još 20 minuta. Začiniti solju, šećerom i seckanim belim lukom. Dodati naseckane suve šljive i pržiti još oko pola sata uz mešanje. Ljutenica je gotova kad ulje izbije na površinu šerpe. Vruće sipati u zagrejane teglice.
Paprika sa medom
Potrebno
· 5kg paprika
· 3l vode
· 0,5l sirćeta
· 100ml Dijamant ulja
· 150g šećera
· 200g soli
· 200g meda
· po želji belog luka
· 1 veća veza peršuna
· par lisitića lovora
Priprema
Papriku, može paradajz-paprika, somborka, babura…, oprati, očistiti od semenki i ostaviti da se prosuši. Kratko probariti u slanoj vodi, izvaditi i slagati u čiste tegle. Posipati iseckanim belim lukom i peršunom, staviti po koji listić lovora. U vodu dodati sirće, ulje, so, šećer i med, pa prokuvati presolac. Kad se ohladi, naliti papriku, povezati i odložiti.
Salata od pasulja
Potrebno
· 1l kuvanog paradajza
· 2kg očišćene „roga“ paprike
· 3 glavice crnog luka
· 4-5 čena belog luka
· 2dcl Dijamant sirćeta
· 4dcl Dijamant ulja
· 150g šećera
· 6 kašičica soli
· 2 kašičice mešavine začina
· 1 kesica bibera
· 1 konzervans
· 1kg šarenog pasulja
Priprema
Papriku, crni luk i beli luk iseckati na kockice. Dodati kuvani paradajz, Dijamant sirće, Dijamant ulje, šećer, so, vegetu, biber i konzervans.
Sve dobro izdinstati. Pasulj skuvati posebno, pa dodati u prethodno dinstanu smesu, i još malo dinstati, pa sipati u tegle. Zatvoriti i utrpati kao paradajz.
Napomena: Ljubitelji pikantnijeg ukusa mogu dodati ljute papričice.