Objava dobitnika najbolja zimnica nagradnog konkursa Blic Žene i Dijamanta

Objava dobitnika najbolja zimnica nagradnog konkursa Blic Žene i Dijamanta

Spisak dobitnica:

1. Dragana Pantelić, Zaječar (Marinirani sir i masline)

2. Milena Radovančev, Kurjače (Đuveč u tegli)

3. Dara Dogović, Novi Beograd (Grilovane tikvice u paradajz sosu)

4. Dragana Milovanović, Čungula (Ljutenica sa suvim šljivama)

5. Dijana Ademović, Subotica (Paprika sa medom)

6. Milka Jovešković, Sremska Mitrovica (Milka Jovešković)


Marinirani sir i masline

Potrebno

·        500g mladog sira

·        15 maslina

·        malo ljute papričice

·        po ukusu soli

·        malo mlevenog crnog i belog bibera

·        1 kašičica belog luka u prahu

·        po ukusu origana, bosiljka, mirođije, ruzmarina…

·        Dijamant suncokretovo ulje

·        1 kašičica vinskog sirćeta

Priprema

Sir iseći na kockice, pa ređati u teglu. Naizmenično posipati solju, ako sir nije dovoljno slan, biberom i začinskim travama. Preko sira ređati seckanu papričicu i masline. Naliti ulje do vrha tegle i dodati kašičicu vinskog sirćeta. Držati u podrumu.


Đuveč u tegli

Potrebno

·        4kg paradajza

·        3kg paprike (zelene i crvene)

·        1 ljuta papričica (po želji)

·        1kg šargarepe

·        1kg plavog patlidžana

·        0,5kg tikvica

·        1kg crnog luka

·        1kg crvenog luka

·        beli luk po ukusu

·        peršun

·        biber

·        so

·        mirođija (sveža ili osušena)

·        slatka paprika po ukusu

·        konzervans (u zavisnosti od količine povrća)

·        1l Dijamant ulja

Priprema

Povrće iseckati sitno na kockice, crni luk narendati, a paradajz odvojiti od ljuske.

U većoj šerpi zagrejati ulje, izdinstati luk i šargarepu, nakon toga dodati papriku, ljutu papričicu, patlidžan, tikvice i na kraju paradajz. Ostaviti da se krčka na laganoj vatri pa dodati začine po ukusu. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje oko 2 – 2½h. Đuveč je gotov kada se svo povrće sjedinilo u kašastu smesu.

Količina povrća može varirati po ukusu i želji pa shodno tome pripremiti i određeni broj tegli za odlaganje. Tegle prethodno dobro oprati i ostaviti da se zagreju u rerni. Dok su još vrele puniti ih đuvečom, dobro ih zatvoriti i okrenuti naopako da se tako skroz ohlade. Odložiti ih na hladno i tamno mesto.

Tako pripremljena zimnica može se koristiti kao prilog uz meso ili za pripremu preliva, testenine i pirinča, odlična je, takođe, i kao dodatak čorbici od povrća.


Grilovane tikvice u paradajz sosu

Potreban materijal:

·        2kg tikvica

·        1kg paradajza

·        2dl Dijamant suncokretovog ulja

·        1dl sirćeta

·        supena kašika soli

·        glavica belog luka

Priprema:

Tikvice iseći na kolutove debljine oko pola centimetra (deblje nego za pohovanje).

Paradajz popariti ključalom vodom, ohladiti, oljuštiti i iseći na kocke.

Zagrejati toster ili električni roštilj i na njemu grilovati tikvice. Prilikom okretanja promeniti pravac da dobije krstasti trag.

U tiganj sipati 1dl Dijamant ulja, zagrejati i propržiti paradajz uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Na kraju dodati supenu kašiku soli i sirće po ukusu.

U teglu ređati nekoliko kolutova grilovanih tikvica, nekoliko na listiće isečenog belog luka, 2 kašike uprženog paradajza. Ponavljati dok se ne slože sve grilovane tikvice.

Zagrejati 1dl Dijamant suncokretovog ulja, preliti na vrh tegle i dobro zatvoriti.

Napomena:

U nedostatku tostera i električnog roštilja, tikvice se mogu grilovati u teflonskom tiganju podmazanom sa kašikom ulja (kao za palačinke).


Ljutenica sa suvim šljivama

Potrebno

·        1,5kg paradajza

·        10 crvenih dugih ljutih paprika

·        200g suvih šljiva

·        10 čenova belog luka

·        2 kašičice kima

·        1 kašičica mlevenog bibera

·        8 kašika Dijamant ulja

·        1 kašika šećera

·        so

Priprema

Oljuštiti paradajz i iseći ga na kockice. Ispeći ljute paprike, oljuštiti ih i sitno iseći. Biber i kim propržiti na Dijamant ulju u dubljoj šerpi. Dodati paradajz i papričice i pržiti još 20 minuta. Začiniti solju, šećerom i seckanim belim lukom. Dodati naseckane suve šljive i pržiti još oko pola sata uz mešanje. Ljutenica je gotova kad ulje izbije na površinu šerpe. Vruće sipati u zagrejane teglice.


Paprika sa medom

Potrebno

·        5kg paprika

·        3l vode

·        0,5l sirćeta

·        100ml Dijamant ulja

·        150g šećera

·        200g soli

·        200g meda

·        po želji belog luka

·        1 veća veza peršuna

·        par lisitića lovora

Priprema

Papriku, može paradajz-paprika, somborka, babura…, oprati, očistiti od semenki i ostaviti da se prosuši. Kratko probariti u slanoj vodi, izvaditi i slagati u čiste tegle. Posipati iseckanim belim lukom i peršunom, staviti po koji listić lovora. U vodu dodati sirće, ulje, so, šećer i med, pa prokuvati presolac. Kad se ohladi, naliti papriku, povezati i odložiti.


Salata od pasulja

Potrebno

·        1l kuvanog paradajza

·        2kg očišćene „roga“ paprike

·        3 glavice crnog luka

·        4-5 čena belog luka

·        2dcl Dijamant sirćeta

·        4dcl Dijamant ulja

·        150g šećera

·        6 kašičica soli

·        2 kašičice mešavine začina

·        1 kesica bibera

·        1 konzervans

·        1kg šarenog pasulja

Priprema

Papriku, crni luk i beli luk iseckati na kockice. Dodati kuvani paradajz, Dijamant sirće, Dijamant ulje, šećer, so, vegetu, biber i konzervans.

Sve dobro izdinstati. Pasulj skuvati posebno, pa dodati u prethodno dinstanu smesu, i još malo dinstati, pa sipati u tegle. Zatvoriti i utrpati kao paradajz.

Napomena: Ljubitelji pikantnijeg ukusa mogu dodati ljute papričice.

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]