Ne daj letu da proleti – Dobro jutro brusketi

Ne daj letu da proleti – Dobro jutro brusketi

Ne daj letu da proleti – Dobro jutro brusketi

Znamo, znamo. Leto je najlepše na odmoru, bilo da je more, planina, vikendica, splav, jezero ili bilo šta drugo što odaberete vi i vaš novčanik (više on nego vi, nažalost). Ali, hajde da ispravimo veliku nepravdu koja se svake nedelje ponavlja vikendu.

Da, svi mu se raduju. Da, svi kače smešne postove sa naslovom „It’s Friday!“ ali, budite iskreni, da li cenite svaki ovaj predah onoliko koliko cenite taj jedan jedini letnji godišnji odmor?

Pa, i ne baš, zar ne?

Ko još nedeljama priča o vikendu kao što se mesecima priča o odmoru? Ko ga brižljivo planira već od ponedeljka i ko pametno štedi kako bi se rasipao dok traje?

Od danas – vi!

Jer dosta je bilo nonšalancije i filozofije da se vikend eto, prosto desi sam od sebe. Ostavite vi spontanost deci i psima a vi se malo potrudite.

Pred punom korpom sa pijace, pred svakim domaćim paradajzom, svakom slatkom breskvom, svakom mrvom belog hleba i svakim listom svežeg bosiljka – obećajte da ćete svaki vikend tretirati isto kao odmor. Da ćete se truditi i marljivo raditi na tome da potraje skoro pa zauvek, da je svaki trenutak toliko brižljivo osmišljen i ispunjen da deluje da traje pet a ne dva ipo dana. Obećajte da ga (bar leti) nećete traćiti na duga spavanja, jer spavanje je ionako precenjeno.

Mobilišite sve prijatelje, rodbinu i komšiluk da se priključe plemenitoj misiji vraćanja starog sjaja vikendima. Organizujte unapred i bukirajte svaki sledeći do dubokog septembra. Setite se školske drugarice koja ima božanstvenu vikendicu na Avali, ne mari što se niste čuli još od godišnjice mature (pre 5 godina), pozovite je i dogovorite 24 sata prirodne zabave na livadama i proplancima, sa sve odeljenjem i ostarelom razrednom.

Ljubazno pozdravite namrgođenog komšiju koji je još devedesetih „pošteno“ otkupio krovnu terasu. Potrudite se da nađete nešto zajedničko u onih 45 sekundi koliko delite lift. Pokušajte sa temom roštilja i nastavite u tom pravcu ako naiđete na zeleno svetlo. Uz malo truda, smekšaćete ga taman toliko da otvori magična vrata na vrhu zgrade barem jednom. A onda ga kupite klopom, veselim društvom, muzikom i pronašli ste svoj mali raj sa pogledom na narandžasto letnje nebo ali i pakao vrelog asfalta i doskorašnje sapatnike koji lete kao muve bez glave u potrazi za „spontanim vikend provodom“.

A vi, što vam zgrada ima zajedničko dvorište koje služi za skladištenje starog ormara, 3 uvele biljke iz sedamdesetih, jednu zarđalu česmu i pregršt „poklončića“ komšijskog labradora – vi istog sekunda ustanite iz te fotelje, okupite celu zgradu i na jednu veliku radnu akciju. Do sledećeg vikenda upristojite bogom danu gradsku baštu i da smo namirisali ćumur, jel’ jasno?

Hajde, „ćušnite“ se malo (u značenju, trgnite se). Pa nije leto u gradu samo Ada, kafići i poneki Topčider. Ne služe vikendi da se naspavate, spavaćete celu zimu. Niko vam ta dva dana nije dao da biste sedeli i ništa pod milim bogom radili jer, zaboga, radite celu nedelju! Ta dva dana su tu da ODMORITE.  A šta radite na odmoru nego jurcate sa jednog kraja Grčke na drugu, ili skoknete do Trsta kad ste već u Rovinju ili skačete bandžijem sa mosta? Da li možda i na odmoru spavate do podneva a onda pijete kafu kod kume do ručka? Ili možda trčite sa časova ronjenja na jahanje kamila do piramida, ili na derviški ples ili flamenko? Zato, hajde, brzo. Planer, adresar i telefon u ruke, i da ste do večeras već skockali dva vikenda! Lokacije, imena aktera i aktivnosti – sve detaljno osmišljeno i zapisano.

Na prvom vikendu, dok se ne uigrate, pozabavite se svi ovim svežim brusketima sa ukusom leta. Jer mu ne damo da mrdne bar još dva tri meseca!

Dobro jutro letnji brusketi

Priprema

Iseckati baget na kriške, svaku dobro namazati Dobro jutro margarinom sa maslacem. Ubaciti u vruću rernu (ili na roštilj ako ste napolju). Kada postanu zlatnožuti, izvaditi i u svaki pošteno utrljati beli luk. Dok je još topao hleb, prekrite ga pršutom a preko sipajte prethodno ohlađeni seckani paradajz, sa malo maslina. Ukrasite svežim bosiljkom i trk na limbo ili karaoke u bašti! Kako priprema traje nešto manje od 15 minuta, računamo da vam je ostalo oko 47 sati i 45 minuta letnjeg odmora. I tako svakih pet dana!

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 12 Prosečno: 3.3]