Najstarija od svih borbi i dobro jutro sendviči sa osmehom

Najstarija od svih borbi i dobro jutro sendviči sa osmehom

Najstarija od svih borbi i dobro jutro sendviči sa osmehom

„Neću!“

„Ne mogu!“

„Fuj!“

„Ovo je bljak!“

„M-m, ne!“

A sa druge strane:

„Jedan zalogajčić za mamu, ljubi te mama“

„Nema čokolade posle doručka ako sve ne pojedeš.“

„Hajde, da budeš veliki i snažan!“

„Probaj, znaš kako je ukusno… Posle te vodim na sladoled, ali nemoj da kažeš mami!“

I tako dan za danom – stisnuta usta i veliki dečiji inat sa jedne, a krcat sto sa očajničkim pokušajima roditelja sa druge strane. Večita borba. Da li ste i vi u ovakvim situacijama otkrili u sebi animatora, vrhunskog kuvara, profesionalnog pregovarača i oličenje strpljenja? Da li ste se prekalili kao najuspešniji „hranitelj“ od cele rodbine ili ste od onih koji molećivo gledaju u svog partnera ili možda čak zovu babe i dede na iznenadne kafe baš u sred doručka ili užine?

Ako vam je sve ovo i više nego poznato, želimo da znate da niste sami. Znajte da vaše dete nije najtvrdoglavije i da ima nas još puno kojima je svaki obrok ukrštanje snaga i obaranje ruku sa najmoćnijim od svih protivnika – stisnutim ustašcima vaših najmlađih i njihovom ogromnom snagom volje da ne popuste ni pred jednim jedinim zalogajem.

Verujemo da ste sve probali. I strinin metod ucene i bakino pričanje priče bez kraja i konca sa rezultatom od svega tri pojedena zalogaja, i metod one moderne mlade komšinice koja nehajno tvrdi da će „dete samo tražiti da jede kad ogladni, pa makar i za tri dana“. A na kraju svake opcije i dalje visi iskonski strah svakog roditelja – ako ne jede, razboleće se. Upravo zbog tog scenarija koji vas užasava, priznajte slobodno koliko ste puta popustili pred dedinim receptom doručkovanja slatkiša, samo da napune stomačić pa makar i čokoladom od 100 grama i celom kesicom gumenih bombona.

Ok, sada ste se već pomirili – ovsenu kašu neće ni da pipnu, kačamak im automatski napuni oči suzicama a ekspandirani pirinač u mleku (sa komadićima aronije i lešnika i slatkim sirupom od agave) izaziva prezir i diže zid među vama u sekundi. Dakle, ipak neće biti kako ste zamislili. Ipak vaše dete neće biti kao deca svih onih prelepih i uspešnih blogerki, a koja sede bosonoga i nasmejana na šarenom ćebetu ispred glamping šatora, musavi od nekakvih kašica sa sastojcima za koje vam je potreban i rečnik i Wikipedia. Sada ste verovatno već u fazi daj-šta-daš i više ne preslišavate baka servis da li je dete popilo svoj smoothie i da li je šnicla od soje pržena na ulju od semenki grožđa ili smokve i da li je dete pojelo celi prilog od chia semenki kao i popilo kozje kiselo mleko. Sada se samo za zebnjom očekuje odgovor na nemo postavljeno pitanje: Jel’ išta pojeo?

A kako vam zvuči ideja o doručku uz muziku i veseli smeh, opušteno čavrljanje i ispražnjene tanjire? Da li biste možda voleli da vidite ponekad i oduševljenje na tim malim licima kada iznesete doručak? A možda sanjate i o tome da na miru pijete kafu dok oni sami petljaju oko postavljene hrane? O njihovom samoinicijativnom odlaganju praznih tanjira u mašinu ili sudoperu ne smete ni da maštate, zar ne? Kao ni o mitskom olivertvistovskom pitanju „Mogu li dobiti još?“.

Polako, polako.

Udahnite duboko, sedite i pripremite se da čujete ono što ste oduvek priželjkivali. Još od njihovih prvih zubića.

Moguće je. Moguće je doručkovati u miru i harmoniji, bez ucena, bez moljakanja, bez njihovih (kao ni vaših) suza i bez prepunih tanjira koje obavezno vi završite, sa gorkim ukusom u ustima i teškom grižom savesti.

Postoji doručak kome se svi radujete i posle koga ste i dete i vi zaslužili raskošan slatkiš kao nagradu.

Najbolji deo ove metode još nismo ni spomenuli: priprema je ludo zabavna!

U pitanju su šašavi, veseli i šareni sendviči sa neizbežnim Dobro jutro junior margarinom.

U nastavku pročitajte i insprišite se kako da ukrasite tanjir vašim mališanima, kako da se prilagodite aktuelnim sezonama i praznicima, a u stvari kako da uvedete čisto veselje u svako nedeljno jutro – i ono na kampovanju i ono kada ste zavejani u svom malom porodičnom carstvu.

Za početak, opskrbite se modlama. Napunite fioke zvezdama, srcima, medvedićima, brodićima, naučite da improvizujte sa čašama različite širine kako biste dobili savršene krugove. Probudite dete u sebi i pronađite nove načine da kamuflirate povrće: krug krastavca oplemenite vrhom masline kako biste dobili oči jedne hlebaste kockaste žabe.

Majonez je uvek zahvalan jer je idealna podloga za svaku maštariju. Recimo, gotovo svaka princeza ima plavu kosu i tu majonezu nema premca. Crvena paprika iseckana u obliku mašne je idealni ukras za tako raskošnu (i ukusnu!!!) frizuru.

Od kačkavalja možete napraviti zubiće koji vire trouglastom čudovištu (tost hleb dijagonalno na pola), čije su oči presek kuvanog jajeta a blesava kosa je zelena salata.

Naravno, sastojak koji je zadužen za magiju i bez koga čarolije ni nema je naravno, vaš i naš Dobro jutro Junior margarin.

Njegov prvi pomoćnik je mekani beli tost hleb koji se bez ikakvog pogovora povinuje vašim idejama o obliku sendviča.

Bilo da ste se odlučili za leptirića sa tačkicama od krugova šargarepe, macu sa brkovima od najfinije sečenih štapića krastavca ili bubamaru od paradajza i sitno seckanih crnih maslina – mekani beli hleb je tu da bude platno za vaše najrazigranije maštarije.

Zapamtite, jedino pravilo je da pravila nema! Frižider je tu da vas opskrbi svim bojama za ovo stvaralaštvo, vaš mališan je tu da asistira idejama a Dobro jutro se, kao i uvek, prihvata zadatka da lepi na oko i veseli zalogaji imaju ukus koje će ih puno kasnije podsećati na toplo i ušuškano detinjstvo.

Zato, evo jednog veselog predloga. Napominjemo da je ovo samo smernica, na vama i vašoj mašti je da recept dovedete do savršenstva i da postanete onaj stan u zgradi u kome se nedeljom ujutro spontano okuplja najmlađi komšiluk. Još uvek u pidžamama.

Dobro jutro, buba maro

Priprema

Opa, izgleda da dolaze gosti. Najavila ih je jedna buba mara na tanjiru vašeg mališana. A svi znamo da one uvek najavljuju drage goste.

A kako je sletela? Lako!

Prvo je sleteo jedan beli tost hleb, na njega se udobno smestio Dobro jutro Junior koji smo pokrili omiljenom šunkom vašeg deteta. Jedno pero zelene salate će sasvim fino leći kako bi sve bilo spremno za buba maru.

A ona je stigla u vidu jedne šnite paradajza koju ste presekli na pola i malo „raskrilili“. Od crne masline je buba mara dobila tufnice i glavicu. A na mrvični komad hleba smo zalepili još manju mrvicu masline i buba marica je dobila okice kojima nas milo gleda.

Za prvom je odmah doletela i druga buba mara, pa treća i tako dokle god ima rukica koje se pružaju ka kuhinjskom pultu.

A kada jednom ustašca, kao Aladinova pećina, širom otvore svoja vrata za vaše đakonije i kad ih jednom proguta mrak malog nepca, za sve ostalo ćemo lako. Zar ne?

Uživajte. Zabavljajte se. Najzad odahnite!

Nema na čemu :)!

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 5]