Nova sezona projekta „Mladi poslastičar“
“Poslastičarstvo je prava umetnost, divan zanat koji, u vremenu koje briše sve pred sobom, ne sme da nestane“. Ovako Zdravko Gavrilović, naš najpoznatiji poslastičar i brend ambasador kompanije Dijamant koji je osvojio treće mesto na svetskom takmičenju poslastičara 2010. godine u Luksemburgu opisuje zanat koji mnogi smatraju najslađom umetnošću na svetu.
U vremenu kad smo preplavljeni tehnologijom i društvenim mrežama, postoji ona mala grupa ljudi koji su odlučili da svoju karijeru posvete tradiciji i pravljenju različitih umetničkih dela na tanjiru koji pored fenomenalnog ukusa, daju prizor koji zauvek ostaje u pamćenju.
I to je kompanija Dijamant prepoznala pre četiri godine, kad je započela projekat „Mladi poslastičar“ koji talentovanim mladim ljudima širom Srbije pruža priliku da pokažu svoje umeće u svetu poslastičarstva.
Prvo iznenađenje ih je dočekalo početkom novembra kad su posetili ugostiteljsko – turističku školu u Nišu gde je Zdravko budućim zvezdama u ovoj industriji pripremio specijalitet koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. „Ljubav prema umetnosti“ je prepoznalo oko 20 učenika i nekoliko profesora koji su svoje vreme posvetili Masterclass predavanju gde su sa velikom pažnjom pratili Zdravka koji je još jednom pokazao da se najbolji radovi prepoznaju u onim sitnim detaljima koje ne vidimo, ljubavi koju osećamo i savršenstvu koju dostižemo samo napornim radom.
Nakon održanog predavanja, kulinarsko umeće i za svoje mesto na finalnom takmičenju u Beogradu prijavilo se pet učenika koji su za manje od dva sata pripremili poslasticu i pokazali zbog čega baš oni zaslužuju mesto u finalu i titulu najboljeg mladog poslastičara u Srbiji. Uskoro će tu priliku imati i učenici ekonomsko-trgovinske škola „Jovan Trajković“ u Zrenjaninu, koji sa nestrpljenjem čekaju 16. novembar da pokažu svoje znanje i veštine, a nedugo zatim i učenici iz Leskovca, Pančeva i Beograda.
Da je poslastičarstvo najslađa umetnost, koja ne poznaje vreme i granice, najbolje prepoznaje kompanija Dijamant koja ovim projektom mladima pruža priliku da pokažu da ova industrija nikada neće izaći iz mode, zbog čega zaslužuje posebnu pažnju i koja nas uči jednu veoma važnu lekciju – da su sitni detalji i ljubav ono po čemu ostajemo upamćeni.
Na kraju takmičenja, đaci su zajedno sa profesorima, predstavnicima kompanije Dijamant i Zdravkom Gavrilovićem uživali u degustaciji poslastica različitih ukusa od čokolade, vanile, voća, a dekoracija je oduševila sve prisutne. Veliko finale projekta „Mladi poslastičar“ pokazalo nam je da ovaj poziv i dalje živi, a da mladi ljudi gaje veliku ljubav prema ovom slatkom zanatu.