Najslađe putovanje za finalistkinju projekta „Mladi poslastičar“

Najslađe putovanje za finalistkinju projekta „Mladi poslastičar“

Natalija Doroslovac posetila sajam poslastičarstva Sigep u Riminiju

Rimini, mali grad u Italiji na obali Jadranskog mora, svake godine u februaru je prestonica poslastičarstva. Ljubitelji ovog slatkog zanata okupljaju se u „gradu umetnosti“, koji pleni svojom istorijom dugom dvadeset dva veka, kako bi razmenili iskustva i upoznali se sa novim trendovima koje ovaj slatki zanat donosi.

Sunčan, uzbudljivi i poetični grad pune četiri decenije domaćin je Međunarodnog sajma pekarstva i poslastičarstva SIGEP, koji je ove godine posetila i učenica Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović“.

Natalija Doroslovac iz Pančeva, zahvaljujući spretnosti i kreativnosti koju je pokazala na finalnom takmičenju projekta „Mladi poslatičar“ u organizaciji kompanije Dijamant, osvojila je ovo putovanje, u pratnji svoje profesorke Svetlane Stojšić.

Kupci, prodavci, poslastičari, svi zajedno učestvuju na sceni dok publika degustira, gleda i uči. Mlada nada, Natalija Doroslovac, zajedno sa svojom profesorkom, koja je takođe prvi put posetila najveći sajam poslastičarstva na svetu, tokom slatkog vikenda ostala je zatečena veštinama koje su izlagači pokazali – spretnost u pripremi poslastica može se nazvati i umetnošću. Skulpture od fondana, šećera, ali i neobični ukusi i sastojci su ostavili jak utisak na putnice.

„Poseta manifestaciji, koja je najveće profesionalno svetsko okupljanje poslastičara u svetu, je za mene kao nekoga ko i dalje uči izuzetno značajna zbog mog daljeg profesionalnog usavršavanja“, izjavila je Natalija Doroslovac i dodala: „pored toga što sam imala priliku da se upoznam sa novim trendovima i da vidim u kom pravcu se razvija ne samo poslastičarstvo, već i druge grane poput pekarstva, atmosfera kojom je grad disao tokom trajanja manifestacije je nešto što sigurno neću zaboraviti.“

Profesorku i učenicu su posebno oduševila remek dela od čokolade, fondana poput skulptura ljudi, koja su učesnici sajma pravili, različite vrste minjona i pralina koje do sada nisu imale priliku da vide, kao i skulpture od šećera poput zmije i miksera, koje su svojom autentičnošću oduševile sve prisutne.

Kompanija Dijamant već drugu godinu zaredom, realizuje projekat „Mladi poslastičar“ sa ciljem da mlade učenike motiviše da se bave najslađim zanatom. U saradnji sa priznatim poslastičarem Zdravkom Gavrilovićem karavan Mladi poslastičar je do sada obišao 10 srednjih škola u Srbiji kako bi dao doprinos njihovom daljem profesionalnom usavršavanju.

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 4]