recept-takmicenje-glavni-03

Nagradni konkurs #NajreceptzaDobroJutro nagradiće autore najkreativnijih recepata u kojima se koriste naši Dobro Jutro margarini, predaja recepata vrši se klikom na dugme „Upišite recept“, a traje do 16.12.
Glasanje za #NajreceptzaDobroJutro trajaće do 20.12., a pobednici će biti objavljeni 26.12. na sajtu kompanije.
Spremili smo vredne nagrade, požurite!

P O B E D N I C I , P O B E D N I C I

P O B E D N I C I

P O B E D N I C I , P O B E D N I C I

Prethodni receptSledeći recept
20
Slane kiflice sa kukuruznim brašnom
Autor: Snežana Knežević
Kategorija: Peciva
2032
Takmičenje je završilo.
20
2032
Ime recepta:
Slane kiflice sa kukuruznim brašnom

Autor:
Snežana Knežević

Category:
Peciva

Priprema:
U dublju posudu za mešenje stavite sve suve sastojke i promešajte da se pomešaju ravnomerno. Otopite margarin i prohladite. Sada dodajte tečne sastojke i sve umesite rukama ili mikserom, nastavci za testo. Testo treba da bude kompaktno, meko ali da se odvaja od posude. Zato prilikom mešenja ako je testo suvo dodajte još malo vode ili ako je previše vlažno i lepi se dodajte još malo integralnog kukuruznog brašna. Testo premažite sa 1 kašikom otopljenog dijamant-dobro jutro sa maslacem margarina, pokrite providnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da se duplira. Sada testo samo malo kašikom probodite da testo padne i kašikom vadite testo, provaljate rukama da napravite lopticu i odmah jopticu razvucite dlanom da dobijete duguljastu formu, koja je na jednom kraju malo šira. Na širi kraj testa stavite kašičicu sira ili kocku ako je sir u komadu. Urolajte kiflicu i krajeve gurnite malo unutra, kao kod sarme, da fil ne bi cureo tokom pečenja. Kiflice slažite, sa malim razmakom, u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Napravite smesu za premazivanje od kurkume i surutke. Ako nemate surutku možete da upotrebite surutku u prahu rastvorenu u malo vode. Može i mleko ili obična voda. Ovom smesom uz pomoć četkice namažite kiflice i pospite susamom. Stavite na svaku kiflicu po komadić dijamant-dobro jutro sa maslacem margarina. Ostavite kiflice da se odmore dok rernu zagrejete na 200 C stepeni. Stavite kiflice da se peku dok ne porumene. Gotove kiflice izvadite iz rerne, pustite da se malo prohlade i poslužite. Od ove količine testa se dobije 13 kiflica. Ako ste sujeverni pokušajte da izvučete 12 ili 14 kiflica.

Sastojci:
Za testo:

- 300 g brašna T-400 meko
- 100 g speltinog integralnog brašna
- 200 g kukuruznog žutog (može i belo) integralnog brašna
- 1 kesica suvog kvasca ili 1/2 svežeg
- 1 kašičica fruktoze u prahu
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 šolja (2dl) surutke ili 2 kašičice surutke u prahu
- 2+1 kašike dijamant-dobro jutro sa maslacem margarina
- 1,5 šolja tople vode

Za fil:
- 250 g sira (sitnog ili u kriškama)

Za premazivanje:

- 1 kašičica kurkume u prahu
- 3 kašike surutke

Za posipanje:

- 2 kašike susama (maka, kima, lana, morske soli)
- oko 100 g dijamant-dobro jutro sa maslacem margarina
Priprema:
U dublju posudu za mešenje stavite sve suve sastojke i promešajte da se pomešaju ravnomerno. Otopite margarin i prohladite. Sada dodajte tečne sastojke i sve umesite rukama ili mikserom, nastavci za testo. Testo treba da bude kompaktno, meko ali da se odvaja od posude. Zato prilikom mešenja ako je testo suvo dodajte još malo vode ili ako je previše vlažno i lepi se dodajte još malo integralnog kukuruznog brašna. Testo premažite sa 1 kašikom otopljenog dijamant-dobro jutro sa maslacem margarina, pokrite providnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da se duplira. Sada testo samo malo kašikom probodite da testo padne i kašikom vadite testo, provaljate rukama da napravite lopticu i odmah jopticu razvucite dlanom da dobijete duguljastu formu, koja je na jednom kraju malo šira. Na širi kraj testa stavite kašičicu sira ili kocku ako je sir u komadu. Urolajte kiflicu i krajeve gurnite malo unutra, kao kod sarme, da fil ne bi cureo tokom pečenja. Kiflice slažite, sa malim razmakom, u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Napravite smesu za premazivanje od kurkume i surutke. Ako nemate surutku možete da upotrebite surutku u prahu rastvorenu u malo vode. Može i mleko ili obična voda. Ovom smesom uz pomoć četkice namažite kiflice i pospite susamom. Stavite na svaku kiflicu po komadić dijamant-dobro jutro sa maslacem margarina. Ostavite kiflice da se odmore dok rernu zagrejete na 200 C stepeni. Stavite kiflice da se peku dok ne porumene. Gotove kiflice izvadite iz rerne, pustite da se malo prohlade i poslužite. Od ove količine testa se dobije 13 kiflica. Ako ste sujeverni pokušajte da izvučete 12 ili 14 kiflica.

Sastojci:
Za testo:

- 300 g brašna T-400 meko
- 100 g speltinog integralnog brašna
- 200 g kukuruznog žutog (može i belo) integralnog brašna
- 1 kesica suvog kvasca ili 1/2 svežeg
- 1 kašičica fruktoze u prahu
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 šolja (2dl) surutke ili 2 kašičice surutke u prahu
- 2+1 kašike dijamant-dobro jutro sa maslacem margarina
- 1,5 šolja tople vode

Za fil:
- 250 g sira (sitnog ili u kriškama)

Za premazivanje:

- 1 kašičica kurkume u prahu
- 3 kašike surutke

Za posipanje:

- 2 kašike susama (maka, kima, lana, morske soli)
- oko 100 g dijamant-dobro jutro sa maslacem margarina