Mladi Poslastičar u Bečeju

Treći ciklus projekta Mladi poslastičar svoj put nastavio ka Bečeju

Nakon posete Novom Sadu, potragu za najboljim mladim poslastičarima, Dijamant je nastavio u najpitomijem delu naše zemlje. Ovog puta, destinacija je bio Bečej, grad koji je sinonim za štrudlu, gulaš i vožnju čamcem po prelepoj Tisi.

Predavanje našeg brend ambasadora Zdravka Gavrilovića, majstora slatkih zalogaja, nestrpljivo su dočekali učenici Ekonomsko-trgovinske škole u jednom od najvećih gradova u Potisju, ujedno i staroj vojvođanskoj varoši. Šezdeset godina tradicije ove škole, videli smo u besprekornom redu i neopisivom entuzijazmu njenih polaznika. Nakon Zdravkovog predavanja koje su učenici odlušali ne trepćući i krišom kupeći male tajne velikih majstora, održano je i interno takmičenje na kojem su se najbolji učenici okušali u kreiranju magične poslastice, Tarta sa višnjama. Pored odmeravanja snaga budućih kreatora zavodljivih zalogaja, Zdravko je učenike obradovao i dodatno obogatio njihovo znanje jednim pravim masterclass-om.

Kao i tokom predavanja, učenici su se trudili da upiju svaku reč velikog znalca, ne skrivajući sreću i radost što imaju priliku da tokom radionice nauče nove tehnike rada od vrsnog stručnjaka u poslastičarstvu. Ruku na srce, oduševljenje je bilo obostrano. Zdravko je ostao fasciniran njihovim entuzijazmom,  proaktivnošću i veštinama, a ujedno je imao samo reči hvale za posvećenost nastavnika Snežane Živkov Aksin i Žolta Batoria, koji daju sve od sebe da učenike pripreme za slatki poziv na najbolji mogući način, podgrevajući u njima ljubav prema radosti koju šire svojim veštim rukama.

A sada da pričamo malo i o izazovima zadatka ovog takmičenja. Prvi, a mnogima i najveći, svakako je bila priprema izuzetno tankog i osetljivog testa za tart. Junački su ga odradili, moramo priznati! Ništa manje važni zadaci bili su i priprema kompaktnog fila ali, i dekoracija kolača. Svaki od učenika maksimalno se potrudio da različitim tehnikama i šarama po tanjiru ostavi svoj jedinstveni potpis malog majstora slatke magije. Da se trud uvek isplati, pokazuje i činjenica da je čak troje najveštijih među njima dobilo priliku da ide na finalno takmičenje trećeg ciklusa Dijamantovog projekta „Mladi poslastičar“. U pitanju su Klaudia Harongozo koja je osvojila prvo mesto, Karina Mike koja se našla na drugom mestu i trećeplasirani Leto Aurel. Zapamtite ova lepa imena, jer možda će baš neko od njih biti zadužen za, recimo, svadbenu tortu vaše ćerke (inače, velikog perfekcioniste) ili za dezert koji će zaseniti sva slana jela u ekskluzivnom restoranu, na samoj obali Tise, a za koji se rezervacija čeka više od nedelju dana. I to, javna je tajna, upravo zbog slatkog menija.

Da slatko uvek ide uz slano, pokazala nam je i Klaudija koja se nije ni trudila da sakrije suze radosnice zbog titule koju je osvojila, ali i prilike koja joj je pružena da podeli svoje znanje i veštine zajedno sa učenicima iz Beograda, Novog Sada, Leskovca i Pančeva.

Sve u svemu, bilo je ovo još jedno lepo druženje na kome smo svi učili od svih. O tajnama zanata, drugarstvu, pasiji prema profesiji, kolegijalnosti, posvećenosti podučavanju mladih nada ali, i o tome kako ništa ne uspeva bez onog posebnog sastojka. Naravno, mislimo na ljubav. A kad kažemo ljubav, mislimo Dijamant!

Vidimo se ubrzo, sa sledeće destinacije Dijamantovog Mladog poslastičara!

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 4.5]