Mirisi mamine kuhinje

Mirisi mamine kuhinje

Prošlo je 8 godina kako nisam pojela neki od maminih specijaliteta. Mamina kuhinja je bila mesto okupljanja cele porodice a i šire. Tata je znao da kaže neka, valja se da kuća bude puna dok je moja mama imala ruke u testu ili je spremala neki od njenih specijaliteta. Miris mamine sarme, koje su bile male i uredno složene u lonac u kojem su se satima krčkale i danas mi je ne samo u sećanju već ga i osećam. A tek suva crvena paprika punjena crvenim pirinčem, to sam ja tako zvala jer je u pirinač stavljala alevu papriku, i pečena u glinenom djuveču je bilo moje naj omiljenije jelo. Jela sam i davila se. A tek mamina slatka pita sa svežim kupusom zamirisana vanilom i cimetom koju je spremala svakog Božića za Badnje veče i naravno, obavezna baklava sočna i puna oraha. Pa njeni mirišljavi medenjaci sa medom, razna testa, kolači. Štrudla kakvu ja nikada nisam umela da napravim a tek vanilice koje su se obavezno spremale sa mašću i bez jaja, male taman za jedan zalogaj i zamirisane vanilom a meke ko duša, topile su se u ustima koliko su sipkave i ukusne. Čak i moj suprug a kasnije i deca nisu mogli da odole maminoj kuhinji. Nje više nema ali su ostale uspomene na okupljanja za svaki praznik, novu godinu, rodjendane kada se mama trudila da nam udovolji njenim specijalitetima. Sada ja spremam u mojoj kući po maminim receptima ali kao da sam bila loš učenik nikada nisam prevazišla mog učitelja, moju voljenu majku.




Sušena paprika punjena pirinčem



Sastojci:


- 10 komada suvih crvenih paprika, 2 šoljice pirinča, po ukusu začin od sušenog povrća, po ukusu so i biber, po ukusu beli luk, 1 glavica crnog luka manja, 2 kašičice aleve paprike, 4 kašike ulja

Recept:

Sušenu papriku operite i potopite u toplu vodu na kratko, da omekša da bi mogli da je napunite. Ocedite papriku od vode.
Posebno pripremite pirinač za punjenje paprike.
U tiganj stavite maslinovo ulje, iseckan crni i beli luk i propržite malo, dodajte opran pirinač i zajedno propržite. Dodajte začine i sklonite sa vatre.
Kada se malo prohladi kašičicom uzimati smesu od pirinča i puniti paprike. Budite pažljivi jer mogu da paprike puknu.
Podmažite vatrostalnu činiju, poredjajte napunjene paprike a izmedju stavite pirinač koji vam je ostao posle punjenja.
Nalijte toplom vodom da paprika bude prekrivena i da bi pirinač mogao da se skuva.
Stavite u rernu na 180C stepeni da se peče.
Kada pirinač omekša isključite rernu, izvadite činiju iz i poslužite kao glavno jelo.
Ovo jelo je posno i može da se jede u vreme posta.
Prijatno!

Ocenite članak
[Ukupno: 4 Prosečno: 4.8]