Miris medenjaka

Miris medenjaka

Na trećoj polici sa desne strane, u babinom špajzu, stajalo je brašno. Pored njega, načešće je bila bela vangla sa zelenim tufnama…pomalo olupana sa jedne strane, pokrivena belom krpom. U njoj je uvek bilo čudno testo braonkaste boje. I, koliko god smo se kao deca trudili da u toj ružnjikavoj masi prepoznamo medenjake- nije nam uspevalo. Baba je imala čudan recept za testo, Tvrdila da ono mora da odstoji barem 15 dana.

I, kada bi nas jutrom probudio miris pečenih medenjaka, sasvim običnog oblika, bez ukrasa i boja, radovali smo se najviše na svetu, ni u najluđim snovima ne povezujući ih sa bezličnom braonkastom smesom iz limene vangle.

Nije to bio miris meda, ni cimeta…bio je to miris pravih medenjaka. Medenjaka u koji je umešena ljubav i strpljenje…medenjaka pravljenih samo za njene unuke.

Babe već godinama nema…ostao je babin recept i miris koji budi uspomene




Babini medenjaci

Sastojci:

1 kg meda,1 kg šećera,1 l kisele vode,3 kg brašna,1 l ulja,3 kašikice soda bikarbone,3 kašikice cimeta ili začina za medenjake

Recept:

Sve zamesiti i ostaviti da stoji barem jedan dan a preporučljivo je 15 dana
Peći na 200 stepeni dok ne potamni, oko 12-13 minuta

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]