Dilema šta je bolje margarin ili maslac i šta od toga treba jesti, a šta ne, u stvari ne postoji! Ovako postavljeno pitanje je potpuno pogrešno, a samim tim je i ne moguće naći valjan odgovor. Osnovna „greška“ je u tome što je reč o gotovo „neuporedivim“ proizvodima:
Pregled ključnih osobina maslaca i margarina
Maslac | Margarin | |
Opis proizvoda | Proizvod od samo jedne vrste sirovine | Grupa proizvoda od različitih sirovina i njihovih kombinacija |
Tip proizvoda | Emulzija tipa voda u ulju | Emulzija tipa voda u ulju |
Sirovine | Mlečna mast | Jestive biljne i životinjske masti, jestiva biljna ulja |
Ostali sastojci | Voda, aditivi | Voda, aditivi |
ZAKLJUČAK:
Nije moguće direktno upoređivati ova dva proizvoda u smislu „ko je dobar, a ko nije“. Maslac se proizvodi od samo jedne vrste sirovina, a margarin se može napraviti samo od jedne vrste biljnih masti ili kombinacije više različitih vrsta biljnih masnoća ili kombinacije biljnih masti i životinjskih masnoća. Takođe se za proizvodnju margarina može upotrebiti i mlečna masnoća u količini do 3%.
O samom margarinu kao tipu proizvoda je nemoguće govoriti da li je „dobar ili ne“ već se može govoriti samo o konkretnom margarinu konkretnog proizvođača. Kod margarina se osobine jednog brenda mogu jako razlikovati od osobina drugog brenda.