Margarin ili maslac?

Margarin ili maslac?

Dilema šta je bolje margarin ili maslac i šta od toga treba jesti, a šta ne, u stvari ne postoji! Ovako postavljeno pitanje je potpuno pogrešno,  a samim tim je i ne moguće naći valjan odgovor. Osnovna „greška“ je u tome što je reč o gotovo „neuporedivim“ proizvodima:

Pregled ključnih osobina maslaca i margarina

Maslac Margarin
Opis proizvoda Proizvod od samo jedne vrste sirovine Grupa proizvoda od različitih sirovina i njihovih kombinacija
Tip proizvoda Emulzija tipa voda u ulju Emulzija tipa voda u ulju
Sirovine Mlečna mast Jestive biljne i životinjske masti, jestiva biljna ulja
Ostali sastojci Voda, aditivi Voda, aditivi

ZAKLJUČAK:

Nije moguće direktno upoređivati ova dva proizvoda u smislu „ko je dobar, a ko nije“. Maslac se proizvodi od samo jedne vrste sirovina, a margarin se može napraviti samo od jedne vrste biljnih masti ili kombinacije više različitih vrsta biljnih masnoća ili kombinacije biljnih masti i životinjskih masnoća. Takođe se za proizvodnju margarina može upotrebiti i mlečna masnoća u količini do 3%.

O samom margarinu kao tipu proizvoda je nemoguće govoriti da li je „dobar ili ne“ već se može govoriti samo o konkretnom margarinu konkretnog proizvođača. Kod margarina se osobine jednog brenda mogu jako razlikovati od osobina drugog brenda.

Ocenite članak
[Ukupno: 10 Prosečno: 2.9]