Mali trikovi za “ludnicu na pijaci” i letnja brokoli salata

Mali trikovi za “ludnicu na pijaci” i letnja brokoli salata

Mali trikovi za “ludnicu na pijaci” i letnja brokoli salata

Leto je i pijace se šarene li šarene. U ponudi je svašta. Od paprika, muškatli i manga pa sve do ptičjeg mleka. Broj tezgi dostiže svoj godišnji maksimum ali, koliko god je lepo, toliko ta bogata ponuda i otežava pravi izbor.

Pogotovo ako ste malo snebivljivi ili ne preterano drčni i otresiti. U najvećem broju slučaja, ako ste takvi, nećete stići dalje od treće tezge a kući ćete poneti, što bi rekla Rahela Ferari u Tesnoj koži: prase, teglu i metlu – umesto malina, tikvica, meda i praziluka.

Pošto nije ni vreme ni mesto da vam menjamo karakter, hajde da se pozabavimo pijačnom edukacijom. Čovek mora biti šlifovan za susret prsa u prsa sa nakupcima i izvornim seljacima.

Ukoliko nemate svoje stalne tezge, evo par trikova koji će olakšati prolazak kroz ono što nas najviše podseća na neki arapski bazar, gde vas vuku za rukav i dure se ako se ne cenjkate dovoljno dobro po njihovim merilima.

Za početak, dobro se pripremite. Napravite spisak i držite ga se kao davljenik za slamku. Dozvolite sebi par kaprica koje niste planirali ali nemojte da vas odvuče ponuda na stranu na kojoj niste želeli da se nađete. Upravo zbog prevelike ponude, konkurencija je izuzetno velika te će svaki prodavac uraditi sve što je u njegovoj moći da baš kod njega kupite sve što nudi. Jer, jednom kad priđete tezgi – gotovo je. Kao zmija koja hipnotiše plen, tako i oni umeju da budu ubedljivi i slatkorečivi. Zato ponavljajte u sebi ovu mantru:

Nisam došla po prase, teglu i metlu. Nisam došla po prase, teglu i metlu. Nisam došla po prase, teglu i metlu.

Dakle, spisak. A na spisku se trudite da bude što više sezonskog voća i povrća. To je najbolji garant da ćete doći do namirnica iz nečije bašte.

Evo mala pomoć: lubenica, krastavac, nektarina, blitva, boranija, paradajz, patlidžan, paprika, brokoli, celer…

Kada je gotov spisak, pohitajte na najbližu pijacu. Jako je važno stići rano. Pre nego što hipsteri izmile po sveže poljsko cveće, kozji jogurt i na kafu u krugu pijace. Naš savet je da to bude pre podneva. Tako ćete zateći bolji izbor i imaćete više vremena za kupovinu.

Čim stignete na pijacu, obećajte sebi da nećete ništa kupiti barem 10 minuta, već samo šetajte i gledajte sa sigurne razdaljine. Tako ćete, hteli ne hteli, uvežbati da se ljubazno zahvalite, odbijete i produžite dalje ali i da dobro osmotrite ponudu. Kao i da uporedite cene.

Za početak, upotrebite logiku. Ako su na tezgi i banana i pomorandže i kineski beli luk i mango i “černobilske” jagode, zaobiđite jer da ste hteli, mogli ste u samoposlugu po uvozne stvari. Staro je pravilo da izvorni seljaci nemaju preširoku ponudu. Njima je van pameti da se gaji nešto čemu sezona nije, pa ćete na njihovim tezgama naići na izbor kakav je imala i vaša baka kada je išla na pijacu a dok nije počeo frenetičan uvoz svega i svačega. Pričamo o vremenu u kojima su banane i dalje bile vanzemaljsko voće.

Posle tih deset minuta, počnite. I to tako što ćete se vratiti na tezgu gde vam je ponuda delovala najsvežije a cene najpristupačnije. Ne zanemarite ni faktor ljubaznog i simpatičnog prodavca. Sa takvima se ispričajte.  Slobodno ih pitajte odakle je voće i povrće, kako ih gaje, kako ih oni spremaju i sve ono što vas zanima. Ko zna, možda padne neki odličan starinski recept ili neki komadi voća koje čuva ispod tezge za stalne ili slavne kupce.

Ukoliko vam instinkt to odobri, otvorite dušu bakici i recite iskreno ako pojma nemate šta joj se to zeleni na tezgi, kako se šta zove i šta ono beše od začina ide u boraniju. Zapamtite dobro tezgu, ukoliko dobijete korisne savete i uvek se vraćajte svojoj bakici.

Budite puni poštovanja uvek, pa i kad se cenjkate. Setite se kako je vama teško da brinete o onom jadnom fikusu a kamoli koji je trud posejati i pobrati sve što je izneto na tezgu. Probajte da spustite cenu ali ne prelazite granicu bescenja. Inače teško vama.

Domaći seljak voli da trguje i učini kupcu, ali ako se omalovažava njegov rad, ume i da pukne. Ne budite kao država za maline.

Važno je i da ne budete gadljivi na ponudu koja se ne može pohvaliti titulom najlepšeg povrća i voća. Upravo takve namirnice kriju najlepšu tajnu: gajene su po starim metodama, bez “ulepšivača” u vidu ko zna kakve hemije. Crviću u šljivi se obradujte i ne zgražavajte se, to je uvek dobar znak. Jer, crvić nije kao ljudi, ne jede bilo šta, on voli samo prirodno i dobro.

Kako vreme odmiče, kupujte sve osetljivije i osetljivije stvari. Mlečne proizvode, jaja, meso i ribu ostavite za kraj.

Kupite i vruće lepinje i sladak paradajz ako ste već na pijaci a zatim sednite na kaficu. Upoznaćete komšiluk a on će možda umeti da baci pokoji savet koje tezge treba izbegavati a koje su obavezne.

Kada ste stigli kući, nikako ne perite odmah svo voće i povrće jer tako brže truli. Ostavite ih neoprane dok ne odlučite da ćete ih konzumirati ili skuvati i tako će duže ostati sveže. Voće i povrće odvojite, da se ne dodiruju i obavezno izvadite iz plastičnih kesica. Kako mu je potrebno vazduha i prostora da ostane duže sveže, to mu i priuštite.

Onda sedite i budite zadovoljni jer ste uspešno savladali pijacu. Svaki sledeći put će biti bolje. Pošto ste sigurno izgubili dosta vremena, uz onu preporučenu kaficu, evo jednog brzog i jednostavnog recepta koji odiše svežinom, baš kao i vaša pijaca nedeljom rano ujutro.

Uživajte!

Brokoli salata

Priprema

Pomešajte kašiku šećera sa malo soja sosa a onda dodajte majonez. Dobro promešajte. Zatim iseckajte luk što sitnije kao i brokoli (on se u stvari ne seče već se “cepka” na minijaturne brokolije). Pomešajte u većoj činiji luk, brokoli, brusnice i preko toga izrendajte puno sira. Za to vreme, pančetu prepržite da bude hrskava i lomljiva a zatim je još toplu stvarno izlomite u činiju sa povrćem i sirom. Dodajte i semenke suncokreta i sve to prelijte sosom sa početka koji ste čuvali u frižideru kako bi se lepo sjedinio i ohladio. Na kraju posolite a možete dodati još i malo rendanog sira ali i krupno samleven biber. Služite uz svežu limunadu od skoro pa domaćeg limuna sa pijace sa par listova stvarno domaće nane.

Sastojci

 • Brokoli, kupljen kod vaše najnovije prijateljice sa pijace
 • Semenke suncokreta
 • Pančeta
 • Dijamant suncokretovo ulje
 • Dijamant majonez
 • Polutvrdi sir, preporučujemo Gaudu
 • Crveni luk iliti kapula
 • Malo krupne morske soli
 • Suve brusnice
 • Šareni biber
 • Malo soja sosa
 • Jedna kašika šećera
Ocenite članak
[Ukupno: 5 Prosečno: 3.6]