Ljubav od maka

Ljubav od maka

Znali smo da nas tog dana očekuje bezbroj obaveza i od jutra smo se radovali zajedničkoj večeri, planirali smo je kao onu izmeštenu od ostatka dana i okruženja. Narpavili smo dogovor ko će pripremiti slani deo večere, a ko će dezertom obogatiti obed. Pripao mi je lakši deo, pripreme jednostavno kolača po izboru, a naravno da je izbor određen njenim ukusom, brzi kolač sa makom. Sastojke sam kupio na vreme, ali proračun vremena koje zavisi od drugih, uvek je upitan i često neprecizan, baš kao i te večeri. Spremao sam na brzinu, uz bockanje napetih živaca pod kožom. Preostala je još glazura, ali u kredencu, čokolade nije bilo. Kroz taj šok začulo se zvono na vtatima. Taj kolač treba da bude iznenađenje, sakrio sam ga u rernu, nisam video povoljniju lokaciju, otvorio vrata, poljubio je, zamolio da sedne u sobu dok ne dovršim obećano.

-Nisam još završio, nije još gotovo! uzvikunio sam dok sam izlazio iz stana.

U ruci je imala kesu sa svojim delom pogodbe, pretpostavio sam, dok sam silazio do najbližeg dućana. Po povratku sam je zatekao na dvosedu, gotovo u istom položaju kao i desetak minuta ranije. Uputivši osmeh ušao sam u kuhinju, pripremajući posuđe za „slatki finiš“. Kada sam iz pećnice izvadio kolač, na podlozi crnoj od maka, uz tačkice komadića keksa, stajalo je šlagom iscrtano srce na sredini, između slova I i U napravljenim od šarenih mrvica za kolače. Osetio sam da je pod ragastovom kuhinje, a potom video taj njen osmeh.

-Jeste gotovo– rekla je, kažiprstom pokupila malo krema preostalog na plotni i stavila na vrh mog nosa.

Mnogo puta sam ovaj kolač pravio sam, još više puta je i ona, ali sa ovakvim „prelivom“, samo i isključivo zajedno i samo za nas dvoje.
Marijin mak kolač

Sastojci:

200 grama maka, 250 grama šećera, 0,5 litara mleka, dve kašike griza, 150 grama dijamant margarina za kuvanje, 300 grama mlevenog keksa, 100 grama sitnog keksa (bilo kojeg), šlag i/ili čokolada za dekoraciju/glazuru i ukrasne mrvice.

Recept:

U odgovarajućoj posudi za kuvanje pomešati mleko, mak, šećer i griz i na umerenoj vatri, uz mešanje kuvati do potpunog sjedinjavanja svih sastojaka. Potom dodati dijamant margarin i nastaviti sa kuvanjem uz mešanje dok se margarin potpuno ne istopi. Kada se ovaj deo završi, skinuti posudu sa ringle i dodati mleveni keks i ručno mešati, a potom dodati i komadiće malog keksa ili izlomljenog velikog. Promešati još malo, a potom prebaciti u novu posudu. Kada se poravna, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se hlađenje okonča (neophodno da se malo ohladi) pred vama je izbor da li ćete šlagom i mrvicama dekorisati na svoj način ili ćete najpre dodati glazuru, napravljenu na način koji vam odgovara (ja najradije topim čokoladu u vrućem ulju) i posle hlađenja dodati šlag i mrvice za dekoraciju.

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]