Letnja osvežavajuća čorba
Priprema:
U dublju šerpu dodati margarin, pa zagrejati na umerenoj temperaturi. Kada se margarin istopi dodati na sitne kockice isečenu slaninu. Pržiti lagano dok slanina ne porumeni oko 4 minuta.
Dodati joj luk, šargarepu i celer pa lagano dinstati sve dok povrće ne omekša, oko 5 minuta.
U šerpu dodati vodu, krompir i natur začin. Povećati temperaturu i kuvati dok supa ne provri. Nakon vrenja smanjiti temperaturu opet na umerenu I kuvati još oko 15 minuta.
Dodati tikvice i kukuruz pa kuvati dodatnih 12 minuta.
Polovinu čorbe presuti u blender i blendati, pa vratiti nazad u šerpu sa ostatkom povrća. Skloniti šerpu sa vatre. Dodati kašiku kisele pavlake, pa dobro promešati.
Služiti toplu.
Za vegansku varijantu, zameniti slaninu sa 2 kašike dimljene ljute.
Sastojci:
2 srednja krompira
1 srednja tikvica
150g kukuruza šećerca
1 šargarepa
1 glavica luka
2 čena belog luka
500ml vode
2 kašike Dijamant Natur začina
2 rebra celera
30g slanine, sitno iseckane na kockice
100g kisele pavlake
1 kašika Dijamant margarina