Kumite se, bratimite i okupite oko trpeze – stiže Jovanjdan

Kumite se, bratimite i okupite oko trpeze – stiže Jovanjdan

Bliži se Jovanjdan, praznik koji slavi, kako je sam Hrist rekao, “najvećeg između rođenih od žena”. Jovan Krstitelj, Jovan Preteča, Jovan Glavosek, Jovan Svitnjak, Jovan Narukvičar, Jovan Metlar, Jovan Biljober, Jovan Pilodelac i Jovan Gromodol su samo neka od sijaset imena koja je ovaj svetac dobio u narodu. Znanja o njegovoj prilično misterioznoj ličnosti imamo najviše zahvaljujući evanđelju.

Asketski propovednik Jovan potiče iz I veka a njegova postojbina bila je Judeja, južno od Samarije i Galileje. Smatra se da je svega pola godine bio stariji od Isusa a rodio se iz velike želje sveštenika Zaharija i njegove žene Jelisavete koji su poznu dob dočekali bez dece. Kada se rodio Jovan, bio je izvor velike radosti za roditelje te je održana posebna svečanost za prijatelje i rođake iz udaljenih delova Judeje na kojoj je trebalo da mu se odredi ime. Svi su bili složni da ponese ime po ocu ali je Jelisaveta insistirala da dete nazove Johanan, što u prevodu znači Jahve je milostiv (Jahve je jevrejsko ime za Boga). Po predanju, Jovanov otac nije imao moć govora ali kada je nastala blaga prepirka oko imena između Jelisavete i rođaka, njemu se iznenada vratio glas i on je jasno stao na Jelisavetinu stranu, zapečativši tako ime Jovan za dete.

Već sam taj događaj najavio je izuzetnu sudbinu koja čeka dečaka a koji je, po svim naznakama, rođen sasvim poseban što njegov otac i sam kaže:

I ti ćeš biti poseban. Ići ćeš pred Božjim izabranikom. Nosićeš poruku Božje ljubavi i opraštanja njegovom narodu!

Od roditelja je Jovan otišao kako bi živeo u pustinji pored reke Jordan. Dane je provodio u postu i molitvi a zanimljive su legende koje okružuju njegovu ishranu. Možda je upravo ovaj svetac prvi prvcati deklarisani vegeterijanac ikada – živeo je na divljem medu i bilju a kao vegetarijanca ga opisuje Evanđelje po Ebonitima ali i staroslovenski prevodi dela Josifa Flavija. Sam Isus ga opisuje kao čoveka koji niti pije, niti jede a u prevodu Biblije Vuka Karadžića potkrala se i jedna greška – naime, tamo piše da je jeo skakavce što je u stvari pogrešan prevod jedne vrste trave koja se na hebrejskom piše slično kao ime ovih insekata.

Jovan je poznat bio i po svom jedinstvenom modnom stilu (ne zamerite malo šale) – uvek je nosio odelo od kamilje dlake, opasano kožnim pojasom. Uz tu sliku, lako se uklapa i opis da je držao apokaliptične propovedi očekujući uskoro božansko oslobođenje od grehova. Prvi je najavio dolazak Hrista i to rečima:

Ja vas krstim vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene… On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.

On je narodu pripovedao o Isusovom dolasku tokom obrednog krštenja naroda u reci Jordan, kada ih je pozivao na pokajanje i okretanje Bogu. Inače, ritual sa vodom vuče korene iz starog jevrejskog običaja ritualnog kupanja – kada bi se ovaj narod (jedini koji izjednačava nacionalnu pripadnost sa religijskom) vodom pročišćavao za dolazak Carstva nebeskog. Ostaci sećanja na izbavljenje iz egipatskog ropstva i prelaska reke Jordan nakon egzodusa su više nego očigledni.

Jovan je ljude potapao u reku, otpuštajući ih uz opomenu da prestanu sa svim zlim delima i da će tek onda doći mesija koji će ih konačno osloboditi.

Danas se svakog 20. januara po gregorijanskom kalendaru slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, jedan od praznika posvećenih proroku koji je krstio i Isusa Hrista. U momentu susreta Isusa sa Jovanom, pokret ovog drugog je bio umnogome brojniji i razlikovao se od Isusovog u tome što je insisitirao na postu i krštenju, dok su Isusovi učenici jeli i pili bez ikakve griže savesti. Ipak, Isus je mnogo štošta prihvatio od Jovanovog učenja pa su kasnije i post i krštenje ušli u rano hrišćanstvo.

Jovanova smrt je jedan od bolnijih isečaka iz života svetaca. Naime, kako je bio poznat po tome što se nije ustručavao da ukaže na nemoral, upravo ta osobina mu je došla glave. I to bukvalno.

Jovan je otvoreno kritikovao Iroda i njegovu ženu Herodijadu, pošto su u brak stupili dok je njen muž Filip i dalje bio živ, smatrajući ih zbog toga preljubnicima. Lukava i beskrupulozna Herodijada je za osvetu iskoristila mladost i lepotu svoje ćerke Salome koju je nagovorila da plesom očara Iroda koji joj je kao nagradu obećao poklon koji poželi. Okrutna plesačica je poželela glavu Jovana Krstitelja na tacni.

Uravo to je i dobila i zbog toga se na prikazima ovog sveca može videti kako on sam drži svoju glavu na tacni.

Prema pravoslavnom predanju, apostol Luka je pokušao da prenese Jovanovo telo iz Sevasteje u Antiohiju, ali je samo delimično uspeo u time. Naime, uspeo je da dobije i prenese samo jednu ruku koja se u Antiohiji čuvala do desetog veka, da bi kasnije bila preneta u Carigrad, odakle je nestala u vreme Turaka.

Ostale relikvije svetog Jovana Krstitelja se danas čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu i u Amijenu u Francuskoj, i u Cetinjskm manastiru u Crnoj Gori.

Jovan se u hrišćanstvu poštuje kao svetac, pustinjak i mučenik, prethodnik Isusov dok je u islamskoj tradiciji poznat kao prorok Jahja ibn Zakarija. Njegov dan u pravoslavlju uvek pada dan nakon Bogojavljenja, kao sećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru.

On je zaštitnik zatvorenika, epileptičara, muzičara, krojača, ugostitelja, Malte, Jordana ali i metlara i drvoseča. Na Jovanjdan posebnu važnost imaju kumstva i pobratimstva kao dva duhovna srodstva, jer je i sam Jovan kum božji. Po narodnom verovanju, ova vrsta veze je jača i od one po krvi i mleku tako da se u mnogim kletvama i zakletvama upravo može čuti Jovanovo ime, poput one: Kumim te Bogom i Svetim Jovanom!

Dani od Božića do Bogojavljenja u narodu se nazivaju još i nekršteni dani, a dani od Bogojavljenja, od kojih je prvi Jovandan, do Uskršnjih poklada nazivaju se kršteni. Postoji verovanje da krštenja i venčanja  valja obavljati tek od Dana kumstva, pobratimstva i prijateljstva – tj. Jovanjdana, dok postoji zazor da se to radi u takozvane nekrštene dane.

Pored ovog, za dan ovog sveca vezujemo i druge lepe običaje kao što je, skoro pa izgubljeno, pranje ikone. Na ovaj dan se ikone iznose iz kuće, nakon jutrenja, i to na reku, kanal, bunar ili kakvu drugu vodu kako bi se “umivale”, tj. brisale krpom pokvašenom tom vodom.

Nekada se verovalo se da će se onome ko pranje ikone preskoči, te godine oduzeti ruke i noge.

Na ovaj dan se deca i mladi bratime u najbližem manastiru i to za vreme molitve a u goste se obavezno poziva stari porodični kum ili se pak bira kum ako porodica nema staro kumstvo.

Još mnogo bismo mogli da pišemo o Svetom Jovanu, ali vreme ni prostor nam ne dozvoljavaju. Zato bismo želeli da prenesemo njegovu glavnu poruku, za koju je živeo i za koju je i umro.

Volite se i poštujte, čuvajte svoj obraz i svoje bližnje. I obavezno za slavskom trpezom da baš vaš kum dobije prvi tanjir sa preukusnom pastrmkom koja i danas pliva rekom Jordan, baš kao i za vreme Jovana.

Recept: Jordanska ili Jovanova pastrmka sa krompir salatom

 Kumite se, bratimite i okupite oko trpeze - stiže Jovanjdan

Kumite se, bratimite i okupite oko trpeze - stiže Jovanjdan

Znamo da su slave pravi maratón kuvanja, spremanja i nabavke. Odlučili smo da vam oslobodimo malo raspored a da gosti za trpezom to ni ne posumnjaju. Stoga vam danas donosimo jedan ultra laki a mega ukusni recept čiji je glavni sastojak riba koja je plivala Jordanom u vreme kada je Sveti Jovan krstio ljude u njoj. Pastrmka je poznata zbog svog vrlo posnog belog mesa bez mnogo kostiju i veoma delikatnog ukusa. Prepustićemo prirodi da se sokovima pobrine za ukus pa smo odabrali laganu varijantu sa svežim limunom i svežom mirođijom.

Priprema:

Po očišćenoj i prosušenoj pastrmci iznutra i spolja bogato pospite morsku so i biber. Ostavite 10ak minuta da odstoji. Zatim je napunite kriškama limuna i svežom mirođijom i zalijte sve to sa malo ulja, ne više od jedne supene kašike.

Pomešajte potom sok od svežeg limuna i ulje (otprilike 2/3 soka i ostatak ulja). Zagrejte rernu na 250 stepeni i pecite ne više od 20ak minuta. Znaćete da je gotova kada se kućom proširi divan miris pečene ribe a ona sama postane zlatne kore za koju na prvi pogled znate da je hrskava i sočna.

Kao idealan prilog pečenoj pastrmci, odabrali smo jednostavnu krompir salatu. Skuvajte ceo krompir i kada je gotov naseckajte ga na kolutove. Slažite u veću činiju red krompira pa red kolutova kapule iliti crvenog luka. Preko toga prelijte mešavinu od malo soli, bibera i sirćeta a na to samo jedan krug ulja. Slažite slojeve dok vam ne ponestane sastojaka a na kraju ponovo prelijte krug ulja a možete i dobro zabiberiti pa i ukrasiti sa malo sveže mirođije.

Poslužite kumu i kumi i ne propustite da kažete koliko vam njihova podrška i prijateljstvo znači. Jovanjdan je, ne uzimajte zdravo za gotovo ljude koji vas okružuju i vole.

Sastojci:

  • Pola šolje Dijamant suncokretovog ulja
  • 4 sveže pastrmke
  • Morska so
  • Biber
  • Limun
  • Buketić sveže mirođije
  • Krompir
  • Crveni luk

Ocenite članak
[Ukupno: 6 Prosečno: 4.2]