Kukavičji štapići

Kukavičji štapići

Pohovani Štapići od svežeg povrća

Deca neće da jedu povrće? A često im se i tata pridruži? A kad kažemo povrće, tu stvarno ne računamo pomfrit, iako on to zvanično jeste. Mislimo na papriku, šargarepu, tikvicu… Sigurno biste voleli da vam kažemo da je u nastavku teksta rešenje za takve situacije, i samo se nadate da nije u vidu saveta za veselo garniranje ili priču o princezi i vitezu koji nisu hteli da jedu povrće. Jeste, Dijamant ima rešenje i ne, ne brinite, prilično je konkretno.

U pitanju je kompromis u velikom stilu.

Taktiku smo delimično preuzeli od kukavice koja podmeće svoja jaja za tuđa. Tako ćemo i mi klincima i ponekom tvrdoglavom tati da podmetnemo povrće za koje će misliti da je direktno iz nekog popularnog fast food-a i ne sluteći ništa, poješće mrsku tikvicu i tražiće još.

Za ljubitelje povrća ovo ne važi, oni će se jednostavno obradovati sočnim zalogajima.

Pre recepta, želeli bismo da vam dodamo i poneku ideju kada da pripremate i kako da servirate Dijamant štapiće.

Nažalost, letnji dani su iza nas. Pripremajte se polako za tople ušuškane večeri i vikende u kući ili gostima. Štapići su idealno društvo za kišno veče u krugu porodice ili prijatelja. “Leći” će fino i uz noćne maratone nove sezone omiljene serije, kao i za veče pasijansa ili domina, ali i za pidžama parti vašeg mališana (zamislite samo sve te zadivljene poglede ostalih mama kada im kažete da ste nahranili kompletno sve male goste paprikama i šargarepom a ne picom). Tu su zatim i rođendani, nadamo se i pokoja veridba i godišnjica a ni slave nisu daleko iako vam se čini da jesu.

Nežno prijateljstvo koje mi sa uživanjem negujemo u Dijamant kuhinji je ono između štapića i 12 ukusa majoneza. Kada ih spojite, shvatićete da su stvoreni jedno za drugo. Pokušajte i uživajte.

KUKAVIČJI ŠTAPIĆI

Priprema:

Svo povrće iseckajte na žilijen. U pricipu je debljina proizvoljna ali mi preporučujemo debljinu prsta kako bi štapići bili sočniji. U umućena jaja dodajte malo soli ali i poneku začin ako ste inspirisani (bosiljak, origano pa čak i slatka aleva paprika). Sirovi štapić uvaljajte u jaja, zatim u tanki sloj brašna, pa opet u jaja i onda bogato u prezle. U pripremljeno vrelo ulje u dubljem tiganju ubacite onoliko štapića koliko je dovoljno da svaki ima svoj prostor, odnosno, da se ne dodiruju kako se ne bi slepili. Prvi nalet prženja zahteva maksimalnu temperatura koju možete smanjiti kada štapići pozlate.

Ispržene štapiće slažite na deblji kuhinjski papir koji će upiti suvišnu masnoću. Ukoliko nemate vremena da izvodite kerefeke i pravite neke (ili sve) Dijamant majonez sosove, najobičniji majonez će sam izvršiti tu “tešku” ulogu kompletiranja štapića. I Cezar, Tartar ili Čili, će se takođe vrlo lepo snaći u toj ulozi.

Sastojci:

  • Dijamant suncokretovo ulje
  • Brašno
  • Prezla
  • 4 jaja
  • So
  • Paprika, tikvica, krastavac, šargarepa i sve drugo od povrća što vam padne na pamet
 Kukavičji štapići od povrća i majonez sosevi

Kukavičji štapići od povrća i majonez sosevi

Dodatni poen Dijamant štapićima je i to što su nakon noći provedene u kutiji u frižideru, slasni i ukusni baš kao i dan ranije. Mislite o tome kada planirate školsku užinu ili kada pripremate kućni ručak za kancelariju sebi i mužu.

Ocenite članak
[Ukupno: 6 Prosečno: 4.7]